Meny Stäng

Var femte lånar till semestern

Svenskarna överspenderar på semestern, enligt en undersökning från Skyscanner. Sju av tio uppgav att de spenderade mer än planerat på semestern, och nästan var femte har någon gång lånat till en resa.

Sju av tio spenderar mer än tänkt

Sju av tio svenskar, 72 procent, uppger  att de gjort av med mer pengar än planerat under semestern. Männen spenderar mer än kvinnorna, och bland det manliga könet är det hela 76 procent som tycker att de gjort av med för mycket pengar på semestern. Bland kvinnorna är det 67 procent.

Annica Jansson, Nordenchef på Skyscanner, menar att överspenderandet dels kan bero på att man unnar sig extra lyx och dels på oförutsedda utgifter. Hennes tips är att se till att vara lite förberedd inför resan. ”Kolla till exempel upp om frukost ingår på hotellet, hur mycket man bör dricksa till servicepersonal samt vad olika aktiviteter kostar”, säger Annica Jansson.

En av fem har tagit lån

Det kan också vara svårt att få ihop pengar till resan och nästan var femte, 17 procent, har någon gång lånat pengar till resan. Sju procent har lånat pengar från en släkting och var tjugonde har lånat från banken.

Semestra på budget

Visst är det lätt hänt att semestern blir lite dyrare än tänkt, även om en del obehagliga överraskningar kan förebyggas med bra planering. För dig som vill semestra på budget har vi tidigare publicerat en del tips här. Tycker du att semestrarna brukar bli dyrare än du tänkt? Skulle du kunna tänka dig att låna till en resa?

Solsemester i Albufeira

Läs mer: Råd att resa

Läs mer: Gör inte detta – på utlandsresan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev