Meny Stäng

Svenskt pass är guld värt

Annons

Som bekant har människor från olika länder olika lätt att resa i världen. Jag minns när jag och en kompis tågluffade genom Östeuropa på tidigt 90-tal. Vi delade kupé med två amerikanskor, och när de vitryska kontrollanterna kollade passen blev skillnaden på svenskar och amerikaner tydlig.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenska vs amerikanska pass på resan

Våra pass kollades snabbt och slarvigt – och så gjorde sig kontrollanterna lite lustiga över våra ”ö”. Våra väskor brydde de sig över huvud taget inte om. Sedan var det amerikanskornas tur, och det var en helt annan historia. Det var bistra miner och minutiös kontroll av varenda fack i varenda väska. Ända sedan dess har jag tänk att ett svenskt pass är guld värt.

Svenskt pass är guld värt

Och det stämmer visar det sig! Aftonbladet rapporterar från en kartläggning, där man undersökt vad pass från olika länder ger tillträde till. Finland, Sverige och Storbritannien ligger i topp.

Med pass från dessa länder kan man besöka hela 173 länder utan att ansöka om visum. Betydligt krångligare är det om man kommer från Afghanistan (28 länder), Pakistan (32 länder) eller Nepal (37 länder). Jag var lite nyfiken på det amerikanska passet, men det var inte med i kartläggningen …

Pass

Prenumerera på vårt nyhetsbrev