Meny Stäng

Slow travel – att resa långsamt

Ofta vill man hinna se och uppleva så mycket som möjligt under en semesterresa. Men nu kommer en motreaktion, där det istället propageras för långsamt resande. Det handlar om att stanna upp och gör mindre – och på så sätt uppleva mer.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att resa långsamt

Jag läste precis en artikel i SvD som diskuterar detta med att resa långsamt, och kände igen mig lite i tankarna. Varje gång vi gör en semesterresa har vi begränsat med tid. Oavsett om man har en, två eller fyra veckor, så känner man ofta att man måste skynda lite lätt. Man vill ju hinna se både Rom och Paris. Och man har bestämt att man ska bada, åka på båttur och äta på den där omtalade restaurangen.

Längtan efter långresa

Vi har hela tiden gillat idén med husbil eftersom vi vill uppleva det som finns på vägen, mellan de utstakade destinationerna. Eiffeltornet och Colosseum i all ära, men i efterhand är det kanske mötet med de trevliga människorna på det lokala caféet som man minns bäst. Husbilen hjälper oss med detta, men tiden begränsar oss fortfarande. Och kanske är det därför vi vill ge oss ut på en riktig långresa …

Tid är mer exklusivt än pengar

Vi föreställer oss att det blir lättare att uppleva det som händer i nuet när man har tiden för sig. Man kan vara öppen för oväntade möten, stanna längre än tänkt och hinna med att reflektera. Det långsamma resandet ger också bättre möjligheter att ta hänsyn till miljön.

Men även om många gillar idén blir det långsamma resandet knappast en stor trend, enligt artikeln. Det är helt enkelt för svårt att få tid att omsätta det i praktiken. Tid är för många mer exklusivt än pengar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev