Meny Stäng

Köpenhamnskärlek – Agnes bästa tips

Annons

FREEDOMtravel gästas av Agnes, som driver bloggen Today Lifestyle

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag har besökt Köpenhamn ett 20-tal gånger vi det här laget och vågar snart börja kalla mig lite av en Köpenhamnsexpert. Delvis beror det på att jag tidigt blev lite förälskad i staden och delvis för att mina svärföräldrar bor i södra Skåne, så det ligger nära till hands att ta en tur över sundet när jag och min sambo är och hälsar på dem.

nyhavn

Vad är det då som gör Köpenhamn så speciellt?

Jag skulle säga att det är dess variation, de olika stadsdelarna har sin egen charm och stil – här finns helt enkelt något för alla. Köpenhamn är även en väldigt avslappnad stad om jag till exempel jämför med Stockholm där jag är bosatt. Efter att ha gjort Köpehamns stora shoppingstråk, Ströget, och innerstan otaliga gånger började jag söka mig lite därifrån och två stadsdelar har vuxit fram som mina favoriter: Nörrebro och Vesterbro.

Nörrebro eller Nørrebronx som Köpehamnarna ibland kallar det har en lite konstnärlig vibe. Här trängs kebabhaken med gatumarknader om lördagarna. Passa på att prova barerna och caféerna på Blågårdsgade, tidigare ökänd för gatubråk nu en riktig pärla för alla som vill prova en lokal öl eller äta vegetariskt, ekologiskt eller en god tapastallrik.

Gå ner till St. Hans torg som är mysigt en solig eftermiddag, passa på att ta vägen via Elmegade för en titt i de små trevliga butikerna. Stoppa till på Malbeck Vinoteria i ena hörnet av Elmegade om du gillar tapas och goda Argentinska viner (eller andra viner för den delen). Men boka bord om du vill äta där på kvällen, det fylls snabbt upp. Andra restaurangfavoriter på Nörrebro är Scarpetta för smårätter, Oysters & Grill för havets läckerheter eller en stek och Kung Fu för japanska specialiteter.

nörrebro1

Vesterbro är den bästa stadsdelen om du gillar musik och trevliga kvarterskrogar och restauranger. Ta en promenad längs med Vesterbrogade och dess parallellgata Gamle Kongevej och kika i trevliga butiker.

I matväg kan jag rekommendera att besöka Kødbyen eller som vi svenskar brukar säga Köttbyn. Sena kvällar och nattetid förvandlas de gamla slakterilokalerna till nattklubbar, men idag är området minst lika känt för sina trevliga restauranger. Där finns även tre av mina absoluta favoriter: Paté Paté, Kødbyens Fiskebar och den omtalade pizzerian Mother.

På Vesterbro ligger Vega Musikkens Hus som regelbundet arrangerar spelningar med danska och svenska såväl som internationella artister. Har man tur timar man in en spelning när man ändå är i Köpenhamn. Lokalen går i lite 70-talsstil och är relativt liten så man får chansen att komma nära artisterna.

Se och göra

Bortsett från att bara cykla runt eller äta sig igenom staden vill jag tipsa om att besöka Louisiana museum som ligger en bit norr om Köpenhamn på vägen mot Helsingör. Museet är oavsett vilken utställning som visas känt för sina fina omgivningar och permanenta installationer.

dronninglouisesbro

Promenera runt sjöarna som binder samman Österbro, Nörrebro och Vesterbro för att få en uppfattning av hur staden hänger samman.

Besök ett mikrobryggeri! Mitt första besök var på Mikkeller på Vesterbro som under det sista året även öppnat på Nörrebro. Där kan man beställa lokala ölsorter i 25 cl glas och på så vis prova sig igenom en lite större del av sortimentet. Eller ta en tur till Nørrebro Bryghus där du både kan prova öl och äta middag i den trevliga restaurangen.

Resa

Eftersom det många gånger rör sig om en långhelg så brukar jag oftast flyga från Stockholm för att vinna så mycket tid i staden som möjligt. De senaste gångerna har jag hittat billiga flygbiljetter hos Expedia och försökt spara pengar genom att boka flyg och hotell samtidigt. Det går även att hitta en del sista-minuten fynd, så det går att göra en relativt billig och spontan resa.

När man väl är på plats i staden kan jag varmt rekommendera att ta sig runt genom att hyra cykel. Om vädret tillåter är det absolut det bästa sättet att se staden på. Köpenhamn gör skäl för sitt namn som cyklisternas stad med sina välplanerade cykelbanor, men se upp, tempot känns nästan som på tyska autobahn de första gångerna innan man har vant sig.

När man cyklar runt inser man att staden, trots sina dryga 1,2 miljoner invånare, inte är så stor avståndsmässigt. Den är även befriad från backar vilket gör att det inte är speciellt jobbigt att ta sig runt på två hjul. Det finns tusentals cykeluthyrare, sist testade vi Rent a Bike Copenhagen då det låg närmst till hands och det fungerade bra.

cykelcph

Om mig

Jag heter Agnes Edin och är en 28-årig resefantast som gärna springer en tur när tillfälle ges. På min blogg hamnar lite av varje, men i huvudsak reseberättelser och tips, en del inredning och en del sport. Min nästa resa blir en långhelg i Europa i juli till ännu okänd destination. Om ni vill veta mer besök min blogg: http://todaylifestyle.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev