Meny Stäng

Grönt vin och portugisisk fisk

Grönt vin, vad är det? Genom våra nyfunna vänner Åsa och Sverker i Portugal, med bloggen Bortugal, har vi fått upp ögonen för ”Vinho verde”. Vinho verde betyder grönt vin och är ett ungt lätt vin från Portugal. En ny favorit helt klart!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vinho verde – ett gott och prisvärt vin

Vinho verde odlas i vindristriktet Minho i nordvästra Portugal. Klimatet där är svalare, vilket gör att druvorna blir rika på syra, men fattiga på socker. Detta gör att vinet blir fräscht, och dessutom kolsyras det ofta lätt. Resultatet blir ett lättdrucket och lite bubbligt vin, som passar bra till lätta fisk- och skaldjursrätter, eller som ett sällskapsvin – gärna en dag i solen!

Vi har bara sett vinho verde i form av vitt vin, men om man läser på ska det tydligen också finnas som rött. Det låter ju lite konstigt, men anledningen är tydligen att man när man talar om ”grönt” egentligen menar att vinet är ungt, snarare än att man beskriver dess färg. Som jämförelse kan man prata om moget vin, det vill säga ”vinho maduro”.

Det gröna vinet vi provat är riktigt gott, och dessutom prisvärt. Flaskan på bilden nedan kostar runt 30 kr i butik här i Portugal.

Grönt vin

Grönt vin och ugnsbakad fisk

Ikväll blev det Vinho verde och ugnsbakad fisk här i husbilen. Vi köpte en fisk som heter Robalo, och som visade sig vara väldigt god! De flesta fiskar ligger hela i fiskdisken, men när man handlar skär de ett snitt längs magen och tar ut inälvorna. Väldigt praktiskt!

Vi vet inte hur portugiserna tillagar fisken, men vi lagar den i ugnen eller på grillen. Eftersom fisken sitter ihop i ryggen är det också lätt att fylla den, med till exempel citronskivor eller örtkryddor.

Portugisisk fisk
Alla våra bästa tips om Portugal. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev