Grönt vin, vad är det? Genom våra nyfunna vänner Åsa och Sverker i Portugal, med bloggen Bortugal, har vi fått upp ögonen för ”Vinho verde”. Vinho verde betyder grönt vin och är ett ungt lätt vin från Portugal. En ny favorit helt klart!
Vinho verde – ett gott och prisvärt vin
Vinho verde odlas i vindristriktet Minho i nordvästra Portugal. Klimatet där är svalare, vilket gör att druvorna blir rika på syra, men fattiga på socker. Detta gör att vinet blir fräscht, och dessutom kolsyras det ofta lätt. Resultatet blir ett lättdrucket och lite bubbligt vin, som passar bra till lätta fisk- och skaldjursrätter, eller som ett sällskapsvin – gärna en dag i solen!
Vi har bara sett vinho verde i form av vitt vin, men om man läser på ska det tydligen också finnas som rött. Det låter ju lite konstigt, men anledningen är tydligen att man när man talar om ”grönt” egentligen menar att vinet är ungt, snarare än att man beskriver dess färg. Som jämförelse kan man prata om moget vin, det vill säga ”vinho maduro”.
Det gröna vinet vi provat är riktigt gott, och dessutom prisvärt. Flaskan på bilden nedan kostar runt 30 kr i butik här i Portugal.

Grönt vin och ugnsbakad fisk
Ikväll blev det Vinho verde och ugnsbakad fisk här i husbilen. Vi köpte en fisk som heter Robalo, och som visade sig vara väldigt god! De flesta fiskar ligger hela i fiskdisken, men när man handlar skär de ett snitt längs magen och tar ut inälvorna. Väldigt praktiskt!
Vi vet inte hur portugiserna tillagar fisken, men vi lagar den i ugnen eller på grillen. Eftersom fisken sitter ihop i ryggen är det också lätt att fylla den, med till exempel citronskivor eller örtkryddor.

Steve säger:
Smaskens! Väl kyld Vinho verde till en god fiskrätt en varm sommardag. Jag längtar!
12 januari 2015 — 5:53
Znogge säger:
Samma vin finns i Sverige men till det dubbla priset, så klart 😉
Fisk är alltid ett säkert och nyttigt kort!
12 januari 2015 — 7:43
Nils-Åke Hansson säger:
Vi lever i stort sett på fisk när vi är i Portugal Robalo – havsabborre gillade vi. Köpte ofta Durado men vi köpte andra sorter också. Vi har ugn i bilen så det är oftast tillagad i den. Portugiserna grillar fisken.
Kul att se bilder från Albuferia och kalasen många kända ansikten. Vi har varit bjudna de gånger vi har varit där.
Ha det bra
Nisse
12 januari 2015 — 9:53
admin säger:
Steve, kan hålla med om att det är en dryck för varma sommardagar!
Znogge, Systembolaget har ju ett bra utbud, så det kan jag tänka mig! Själva har vi dock inte upptäckt vinet förrän nu…
Nils-Åke, kul att höra att ni (och portugiserna) gillar fisken! Vi har också ugn – väldigt bra! Kul också att ni känner igen folk på bilderna!
🙂
12 januari 2015 — 10:00
Åsa säger:
Gazelan är prisvärd i Sverige också, för typ 50 kronor. Perfekt sommarvin. Angående fisken så tillagas den utan krusiduller av portugiserna. Gnids med salt och grillas! Enkelt och gott! Fast det lät gott att fylla den med något som ni gör! / Åsa
12 januari 2015 — 10:06
Frankie & Co säger:
Åh det låter ju fräscht! Är det ’kompatibelt’ till migränbenägenhet och tacksamt efterlängtat alternativ till rosė kanske.
Här har vi inte ens gjort slut på glöggen ☺ ser ut som den får lagras till nästa säsong
12 januari 2015 — 10:37
admin säger:
Åsa, intressant att veta hur de tillagar fisken! Hittills har det mest blivit ugn för oss, men snart åker grillen fram!
Frankie & Co, ja det här vinet känns lätt att dricka utan större risk för huvudvärk! Haha, lagrad glögg var nåt nytt!
😉
12 januari 2015 — 11:41
Ditte säger:
Vad trevligt både med ”vinho verde” och den ugnsbakade fisken.
Minns att jag för många år sedan här i Sverige köpte ”vinho verde” och drack det kylt. Har även provat det i Portugal där det smakade ännu bättre. Men det är kanskel miljön som påverkar det hela .
Fint att ha ett stort fisksortiment att välja bland och att prova nya varianter.
Här snöar dte idag och är några grader minus, så jag saknar sydligare trakter. Men vi åker om ett par veckor.
12 januari 2015 — 13:03
admin säger:
Ditte, viner passar kanske bäst i det här varma klimatet! Härligt att det snart är dags att åka söderut!
12 januari 2015 — 18:33
Kattas Betrakteser säger:
Även vi gillar att botanisera bland viner.. Vino Verde har jag provat. Dock passar det nog att dricka i värmen. Ha de gott!
12 januari 2015 — 20:38