Meny Stäng

Grönt vin och portugisisk fisk

Genom våra nyfunna vänner Åsa och Sverker i Portugal, med bloggen Bortugal, har vi fått upp ögonen för “Vinho verde”. Vinho verde betyder grönt vin och är ett ungt lätt vin från Portugal. Vinet odlas i nordvästra Portugal och kolsyras ofta lätt. Resultatet blir ett lättdrucket och lite bubbligt vin, som passar bra till lätta fisk- och skaldjursrätter, eller som ett sällskapsvin – gärna en dag i solen!

Gott och prisvärt vin

Det gröna vinet är riktigt gott, och dessutom prisvärt. Flaskan på bilden nedan kostar runt 30 kr i butik här i Portugal.

Grönt vin

Grönt vin och ugnsbakad fisk

Ikväll blev det Vinho verde och ugnsbakad fisk här i husbilen. Vi köpte en fisk som heter Robalo, och som visade sig vara väldigt god! De flesta fiskar ligger hela i fiskdisken, men när man handlar skär de ett snitt längs magen och tar ut inälvorna. Väldigt praktiskt! Vi vet inte hur portugiserna tillagar fisken, men vi lagar den i ugnen eller på grillen. Eftersom fisken sitter ihop i ryggen är det också lätt att fylla den, med till exempel citronskivor eller örtkryddor.

Portugisisk fisk

Läs mer: Resa till Portugal – din guide till Portugals bästa resmål