Meny Stäng

Makarska i Kroatien – vid Kroatiens riviera

Makarska ligger vid Kroatiens riviera, mellan bergen Biokovo och Adriatiska havet. Här kan du strosa längs med hamnpromenaden eller besöka det vackra gamla torget Kacics i Gamla stan. Du kan också besöka St Peters kyrka, ta dig ut till den lilla halvön Sveti Petar eller bara njuta av sol och bad.

Makarska får många pluspoäng

Att räkna upp Makarskas pluspoäng är inte svårt. Staden är fylld av charmiga gamla hus och mysiga restauranger, runt omkring stadskärnan och Kacics torg. Strandpromenaden som löper längs kusten är idealisk för alla som vill ha en skön promenad, och går från marinan till Sveti Petar.

Under promenaden passerar man olivträd, cypresser och palmträd i en härlig färgsammansättning. Fyrhuset och St Peters kyrka finns också på den lummiga vägen.

I Makarska har många par låst fast sin kärlek med hänglås...
I Makarska har många par låst fast sin kärlek med hänglås…

Dessutom har vi ju det kristallklara havsvattnet och alla fina båtturer och utflykter man kan göra härifrån. På plussidan hamnar också alla ekorrar! Vi såg faktiskt inte mindre än fyra (!) ekorrar under vår promenad.

Makarska Kroatien
Utsikt över stranden
Två av de fyra ekorrarna vi såg idag
Två av de fyra ekorrarna vi såg idag

Charterort

På den (korta) minussidan hamnar alla dessa trista turistmenyer med tråkiga bilder på pizzor, hamburgare och diverse maträtter med pommes frites. Eftersom det är en charterort får man också vara beredd på många turister och att höra väldigt mycket svenska och norska. Det behöver i och för sig inte vara något fel på det, men det är definitivt en sak som skiljer Makarska från andra orter i Kroatien.

Såna här menyer är ju vanliga på turistorter - men ganska trista tycker vi...
Är det bara vi som är gnälliga? Jag tycker att såna här menyer är supertrista…

Lunch vid Kroatiens riviera

Vi åt lunch på en trevlig restaurang utan fotomeny: Varsin pasta med räkor och lax och varsin stor stark = 265 kr. Vi träffade några supertrevliga Halmstadbor som rest ner med Ving, och som berättade att trycket är ännu större inför nästa sommar. Vi är hur som helst supernöjda med vårt besök i Makarska!

Lunch på en trevlig restaurang utan fotomeny: Varsin pasta med räkor och lax + varsin stor stark = 265 kr
Pasta med lax och en öl i Makarska

Camping Jure

Vi har stått med husbilen på Camping Jure, som ligger på promenadavstånd från Makarska, längs med strandpromenaden. På campingen står man bland höga träd, nära flera tennisbanor och på kort avstånd till stranden. Vi betalade 16 euro/dygn med ACSI-rabatt, under september månad.

Camping Jure i Makarska i Kroatien

Att köra längs Makarska rivieran

Efter vårt besök i Makarska fortsatte vi att köra längs rivieran, mot Omis. Waow! Kan det verkligen vara såhär vackert? Om du besöker Kroatien får du inte missa den fantastiska upplevelsen att ta sig runt med bil. Landskapet är ibland nästan overkligt och man får liksom nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt.

Turiststaden Makarska - Rivieran i Kroatien
Makarska rivieran
Kustlinjen mellan Makarska och Omis
Kustlinjen mellan Makarska och Omis

Bergen är höga som i en fantasy-film och havet är smaragdgrönt i de små vikarna. Vi tittar på varandra och tänker: Är det här på riktigt? Ja, det är det! Vi handlar mat på en stor Konzum och hittar sånt som vi saknat i månader under vistelsen i Albanien, Makedonien och Montenegro: färska räkor, avokado, broccoli, saffran, hummus. Fantastiskt! Sedan måste vi stanna och fotografera … igen.

köra längs makarska rivieran

Se och uppleva i närheten av Makarska

Har du tid och möjlighet att se dig om i området runt Makarska? Då finns det mycket att välja på. Här är förslag på några trevliga och intressanta utflykter:

Zlatni rat
Bad vid Zlatni rat på ön Brac

Prenumerera på vårt nyhetsbrev