Meny Stäng

Makarska i Kroatien – vid Kroatiens riviera

Makarska ligger vid rivieran i Kroatien, mellan bergen Biokovo och Adriatiska havet. Här kan du strosa längs med hamnpromenaden eller besöka det vackra gamla torget Kacics i Gamla stan. Du kan också besöka St Peters kyrka, ta dig ut till den lilla halvön Sveti Petar eller bara njuta av sol och bad.

Makarska får många pluspoäng

Att räkna upp Makarskas pluspoäng är inte svårt. Staden är fylld av charmiga gamla hus och mysiga restauranger, och hamnpromenaden till gamla stadskärnan Kacics torg. Promenadvägen som löper längs kusten är idealisk för alla som vill ha en skön promenad, som går från marinan till Sveti Petar. Under promenaden passerar man olivträd, cypresser och palmträd i en härlig färgsammansättning. Fyrhuset och St Peters kyrka finns också på den lummiga vägen.

Dessutom har vi ju det kristallklara havsvattnet och alla fina båtturer och utflykter man kan göra härifrån. På plussidan hamnar också alla ekorrar! Vi såg faktiskt inte mindre än fyra (!) ekorrar under vår promenad idag.

Två av de fyra ekorrarna vi såg idag
Två av de fyra ekorrarna vi såg idag
I Makarska har många par låst fast sin kärlek med hänglås...
I Makarska har många par låst fast sin kärlek med hänglås…

Charterort

På den (korta) minussidan hamnar alla dessa trista turistmenyer med tråkiga bilder på pizzor, hamburgare och diverse maträtter med pommes frites. Eftersom det är en charterort får man också vara beredd på många turister och att höra väldigt mycket svenska och norska. Det behöver i och för sig inte vara något fel på det, men det är definitivt en sak som skiljer Makarska från andra orter i Kroatien.

Makarska Kroatien
Bergsmassivet Biokovo följer dig längst kuststräckan
Turiststaden Makarska - Rivieran i Kroatien
Makarska rivieran

Makarska – Kroatiens riviera

Makarska är en badort i Dalmatinens kust, med långa sandstränder, folkliv bland restaurangerna samt kvällsnöjen för alla. Vi träffade några supertrevliga Halmstadbor som rest ner med Ving, och som berättade att trycket är ännu större inför nästa sommar. Vi är hur som helst supernöjda med vårt besök i Makarska! Efter besöket i stan gick vi den fina promenaden tillbaka till Camping Jure och avslutade med ett härligt dopp i havet.

Såna här menyer är ju vanliga på turistorter - men ganska trista tycker vi...
Är det bara vi som är gnälliga? Jag tycker att såna här menyer är supertrista…
Lunch på en trevlig restaurang utan fotomeny: Varsin pasta med räkor och lax + varsin stor stark = 265 kr
Men det finns andra restauranger också! Lunch på en trevlig restaurang utan fotomeny: Varsin pasta med räkor och lax + varsin stor stark = 265 kr
Makarska Kroatien
Utsikt över stranden

Att köra längs Makarska rivieran

Efter vårt besök i Makarska fortsatte vi att köra längs rivieran, mot Omis. Waow! Kan det verkligen vara såhär vackert? Om du besöker Kroatien får du inte missa den fantastiska upplevelsen att ta sig runt med bil. Landskapet är ibland nästan overkligt och man får liksom nypa sig i armen för att förstå att det är på riktigt.

Kustlinjen mellan Makarska och Omis
Kustlinjen mellan Makarska och Omis

Bergen är höga som i en fantasy-film och havet är smaragdgrönt i de små vikarna. Vi tittar på varandra och tänker: Är det här på riktigt? Ja, det är det! Vi handlar mat på en stor Konzum och hittar sånt som vi saknat i månader under vistelsen i Albanien, Makedonien och Montenegro: färska räkor, avokado, broccoli, saffran, hummus. Fantastiskt! Sedan måste vi stanna och fotografera… igen.

köra längs makarska rivieran

Missade du förra inlägget om husbilsresan 2015? Läs Makarska rivieran, Kroatien