Vi har testat att göra en egen e-bok, fast jag skulle snarare kalla den en e-skrift. Jag har alltid tänkt att e-boken är ett format för romaner, men nu har vi fått chansen att testa e-boksformatet för en kortare text – vilket kanske kan passa också för andra bloggare, företagare och idémakare. Vi har provat tjänsten Booqla och tänkte berätta lite hur det fungerar.
När kan du använda Booqla?
Booqla är ett verktyg för att skapa och publicera e-böcker. Kanske är det i första hand tänkt för ”riktiga” böcker som romaner och facklitteratur, men det går också att att använda Booqla för kortare texter, som en reseguide till en stad eller en skrift med tips eller handfasta råd. Den färdiga e-boken kan sedan användas för att sprida information, som läsarna kan använda i sin telefon eller läsplatta.
Vi har testat att göra en en liten informativ e-bok som vi hoppas att våra läsare med husbil kan få nytta av. Vi kommer snart presentera den här på bloggen – så då får vi se vad ni tycker!
Hur går det till att göra en egen e-bok?
Om du vill göra en e-bok hos Booqla börjar du med att registrera dig på Booqla.com. Därefter lägger du in författare och eventuellt förlag (kan vara du själv), importerar ditt Word-dokument, laddar upp en framsida, redigerar och förhandsgranskar.
När du är nöjd med boken är det dags att spara och ladda ner. Du betalar först när du laddar ner, så du kan göra hela boken och se att du är nöjd innan du bestämmer dig för att färdigställa och betala produkten. På hemsidan finns en manual och en instruktionsfilm som visar steg för steg hur allt går till.
Våra erfarenheter av Booqla
Det var enkelt att registrera sig på hemsidan och det är också enkelt att ladda upp sitt Word-dokument. Har man några funderingar finns det bra information både i manualen och instruktionsfilmen. Texten lägger sig snyggt i e-boken, det är enkelt och redigera och man kan även lägga in bilder.
Det vi saknade var att det inte fanns någon funktion för att göra punkt-listor. Vi löste detta hyfsat snyggt ändå, men om tjänsten inte bara ska passa för romaner och faktaböcker utan också för praktiska handböcker och reseguider skulle vi definitivt önska oss en möjlighet för att göra snygga listor! Har du gjort en e-bok någon gång eller ser du något sammanhang där du skulle vilja göra en?

Läs mer: Lästips: 12 böcker
Jennifer - Globetrotter & Dreamer säger:
Jag har faktiskt gjort en e-bok åt företaget jag jobbade åt i Indien 🙂 Tyckte det var himla smart och har faktiskt tänkt att OM jag skulle vilja skriva en bok snart så kan det ju vara en bra idé as a start!
15 oktober 2015 — 14:36
Steve säger:
Vilken bra ide, nu får ännu flera möjlighet att ta del av och lära av era resor.
15 oktober 2015 — 17:21
BP säger:
Toppen! Den boken ser jag verkligen fram emot!!!
Jar har t o m gått en kurs på e-boksproduktion direkt från en bok layoutad i Indesign. Märkte att en ”snygg” layout i en tryckt bok inte gör sig rättvisa i en e-bok, eller rättare sagt att man inte kan konvertera en layout från Indesign rakt av till en e-bok.
Tyckte att vanliga romaner, eller som du säger korta texter med enstaka bilder är nog bäst för just e-böcker.
En punktlista borde definitivt finnas med, speciellt om man ska producera fackböcker med Booqla
15 oktober 2015 — 17:36
admin säger:
Jennifer, vad kul att du hunnit prova på att göra e-bok! Undrar vad du skulle vilja skriva för bok då…? 😉
Steve, vi får se, men vi hoppas att det kan bli användbart, det är ett första försök 😉
BP, åh du kan ju sånt här, då blir jag ju nervös 😉 Det fanns inte så mycket layout att göra i det här programmet och det kan nog hänga ihop med det du beskriver (plus att jag tror att det visas olika på sidorna beroende på vilken läsare man har) så antagligen funkar en enkel layout bäst. Men punktlista saknade vi som sagt ändå, det är ju en väldigt enkel grej som passar i en vanlig text, Vi fokuserade på praktisk fakta (som i stort sett bara kommer vara intressant för de som har husbil) men ni ska alla få se ”boken” snart förstås 😉
15 oktober 2015 — 18:25
Elisabeth säger:
Så spännande med en e-bok! Den ser vi fram emot!
15 oktober 2015 — 18:29
Marie säger:
Åh, så spännande! Vi ser fram emot den, även vi utan husbil!
15 oktober 2015 — 20:39
znogge säger:
Så spännande att föreviga på det viset!
15 oktober 2015 — 21:32
Henny säger:
Så intressant, absolut något jag ska titta närmare på. Jag har gett ut tre böcker tidigare, men det ni beskriver låter både spännande och ganska enkelt.
Tack för tipset, ni har verkligen bredd på era inlägg måste jag säga 🙂
15 oktober 2015 — 21:54
Ditte säger:
Vad roligt! Ser fram emot att få ta del av den bok ni gjort elle rhåller på att göra och så även om jag inte har husbil.
Att göra en e-bok har jag inte alls tänkt på. Men kanske kan det bli aktuellt så småningom med en Pekingguide.
Men å andra sidan så förändras den staden i snabbare takt än vad man hinner med.
Bra tips i alla fall som jag ska titta mer på.
15 oktober 2015 — 23:30
Anki säger:
Spännande! Ska bli kul att få se resultatet!
Tack för tipset 🙂
16 oktober 2015 — 6:52
admin säger:
Elisabeth, det är en relativt kort och huvudsakligen praktisk grej vi försökt göra – ett första test. Återkommer!
Marie, det är en praktisk liten sak för husbilister, men det var kul att testa e-boksformatet. Återkommer!
Znogge, det var spännande och kul att testa! Kanske kommer man på fler och fler användningsområden framöver.
Henny, nu minns jag att jag läst någonting om böcker på fin sida! Så spännande! Vad är det du skrivit? Det vi skrivit nu är inte en ”bok” i den bemärkelsen. Vi fick testa och vi hade bara några veckor på oss att få ihop någonting 😉
Ditte, en Peking-guide låter intressant! Samtidigt är det ju klurigt som du säger, eftersom en stad förändras fort. Kanske kan du lägga in mer allmänna tips för hur man kan ta sig fram och uppleva Peking? Vi fick några veckor på oss att ta fram något som vi kunde testa, så innehållet är inte direkt en ”bok” men förhoppningsvis något praktiskt och användbart för personer med husbil.
Anki, det är verkligen en första test! Kanske kommer andra på fler användningsområden!
16 oktober 2015 — 7:28
solan säger:
Istället för album så gör Lasse fotoböcker från t ex våra husbilsresor. Han gör dem på Apple i Iphoto, svindyra men med bra kvalité. Färdigmallade sidor, finns fler alternativa layouter, bara att lägga in bilderna. 100 sidor kostar ca 1.200 skr. Format 22×28 cm. Ser verkligen fram mot er bok, blir garanterat bra….
16 oktober 2015 — 11:08
admin säger:
Solan, jag har kollegor som gjort såna böcker, kan bli supersnyggt! E-böckerna passar nog bättre för mer text och mindre bilder – samt när man vill kunna sprida så andra ksn läsa på läsplatta/mobil osv.
16 oktober 2015 — 11:58
Elisabeth säger:
Jag är inne och läser era reseskildringar på nästan daglig basis och tycker att det är fantastiskt roligt att få följa med på era husbilsäventyr. Jag, som aldrig lockats av campinglivet, drömmer lite i smyg om att så småningom skaffa en husbil. Vilken frihet att få susa fram genom Europa som ni gör! Inspirirerande!
E-bokstipset tar jag till mig – har kommit över en brevväxling mellan min mormor och hennes syskon från trettio- och fyrtiotalet och här hos er fanns svaret på hur jag skall dokumentera det och bevara det till eftervärlden. Spännande läsning, de där breven, kan jag lova!
16 oktober 2015 — 16:47
admin säger:
Elisabeth, vad roligt att läsa att du följer vår resa! 🙂 Husbil har verkligen inneburit frihet för oss! Innan dess hade vi inte heller lockats av campinglivet, men resandet och friheten lockar! Jätteroligt också att läsa om brevväxlingen du kommit över – så spännande! Ja, varför inte? E-bok kanske kan funka!?
16 oktober 2015 — 20:50
Inga M säger:
Det var ett bra tips på e-bok. Ska bli spännande att läsa er. Ska den vara gratis ett säljer ni den? Jag har länge tänkt att det vore roligt att skriva någon form av bok som går att lägga ut på nätet. Det ska ske någon gång när jag blir heltidspensionär. På hög ligger mycket samlat i bild och text här från ett lärarliv. Vore roligt att skriva den där boken som jag själv skulle ha velat ha i handen när jag började jobba.
17 oktober 2015 — 4:44
admin säger:
Inga M, vi fick ett erbjudande om att testa tjänsten och hade bara några veckor på oss att ta fram en text, så det är bara en kort praktisk sak som kan användas för människor med husbil. Ingen ”bok” i det avseendet. Men nu när vi förstått hur man gör kan det ju bli fler användningsområden fram över. Hur som helst så blir det gratis 😉
17 oktober 2015 — 8:26