Meny Stäng

Att göra en egen e-bok

Annons

Vi har testat att göra en egen e-bok, fast jag skulle snarare kalla den en e-skrift. Jag har alltid tänkt att e-boken är ett format för romaner, men nu har vi fått chansen att testa e-boksformatet för en kortare text – vilket kanske kan passa också för andra bloggare, företagare och idémakare. Vi har provat tjänsten Booqla och tänkte berätta lite hur det fungerar.

När kan du använda Booqla?

Booqla är ett verktyg för att skapa och publicera e-böcker. Kanske är det i första hand tänkt för ”riktiga” böcker som romaner och facklitteratur, men det går också att att använda Booqla för kortare texter, som en reseguide till en stad eller en skrift med tips eller handfasta råd. Den färdiga e-boken kan sedan användas för att sprida information, som läsarna kan använda i sin telefon eller läsplatta.

Vi har testat att göra en en liten informativ e-bok som vi hoppas att våra läsare med husbil kan få nytta av. Vi kommer snart presentera den här på bloggen – så då får vi se vad ni tycker!

Hur går det till att göra en egen e-bok?

Om du vill göra en e-bok hos Booqla börjar du med att registrera dig på Booqla.com. Därefter lägger du in författare och eventuellt förlag (kan vara du själv), importerar ditt Word-dokument, laddar upp en framsida, redigerar och förhandsgranskar.

När du är nöjd med boken är det dags att spara och ladda ner. Du betalar först när du laddar ner, så du kan göra hela boken och se att du är nöjd innan du bestämmer dig för att färdigställa och betala produkten. På hemsidan finns en manual och en instruktionsfilm som visar steg för steg hur allt går till.

Våra erfarenheter av Booqla

Det var enkelt att registrera sig på hemsidan och det är också enkelt att ladda upp sitt Word-dokument. Har man några funderingar finns det bra information både i manualen och instruktionsfilmen. Texten lägger sig snyggt i e-boken, det är enkelt och redigera och man kan även lägga in bilder.

Det vi saknade var att det inte fanns någon funktion för att göra punkt-listor. Vi löste detta hyfsat snyggt ändå, men om tjänsten inte bara ska passa för romaner och faktaböcker utan också för praktiska handböcker och reseguider skulle vi definitivt önska oss en möjlighet för att göra snygga listor! Har du gjort en e-bok någon gång eller ser du något sammanhang där du skulle vilja göra en?

Booqla

Läs mer: Lästips: 12 böcker

Prenumerera på vårt nyhetsbrev