Meny Stäng

Champagne, mikrobryggt öl och god mat i Pécs

Annons

Nu är det dags att berätta lite mer om vad vi hittade på i Pécs i södra Ungern. Det blev bland annat besök i en champagnekällare där vi provade pezsgö, öl från mikrobryggerier och riktigt bra mat på kulturcentret Zsolnay.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Pécs i södra Ungern

Pécs ligger i södra Ungern, inte långt från den kroatiska gränsen, och du kan läsa ännu mer om staden och dess sevärdheter i följande artikel.

Besök i champagnekällare (pezsgö)

I Pécs besökte vi en svensk-ungersk champagnetillverkare, och fick även en provsmakning. ”Champagne” är förstås egentligen fel ord eftersom det ordet bara får användas när drycken kommer från distriktet Champagne i Frankrike. I Ungern heter drycken istället ”Pezsgö”, och har liksom champagne naturliga bubblor.

Ungern, Pecs
Pezsgö i Pécs

Har du provat Pezsgö någon gång? Det hade inte vi, och tyvärr kunde vi inte göra det nu heller … eftersom det var slut. Istället fick vi prova vanligt mousserande vin samt vitt Chardonnay, som smakade mycket bra. Över huvud taget tycker vi att det vita vinet varit väldigt gott i Ungern.

Champagneprovning
Vinprovning i Pécs

Balkanbistro och öl från mikrobryggerier

Efter vinprovningen åt vi middag på Egylet, som består av två företag som samsas: en bistro som serverar mat från Balkan och en ölpub som säljer öl från mikrobryggerier. Ett väldigt avslappnat och trevligt ställe där vi drack olika intressanta öl (bland annat fruktöl) och åt en väldigt ”köttig” middag bestående av cevapcici, pljeskavica, korvar, bröd och ajvar.

Egylet
Mikrobryggerier
Balkanbistron Egylet i Pécs

Kulturcenter och riktigt bra mat

I Pécs finns också kulturcentret Zsolnay Cultural Quarter. Här bodde en gång familjen Zsolnay, som var kända för sin porslinsproduktion. Idag finns här flera olika museum (bland annat ett väldigt fint porslinsmuseum) och en massa andra kulturaktiviteter. Omgivningen är vacker med speciella byggnader och statyer överallt.

Zsolnay

Bäst av allt var att här fanns en riktigt bra restaurang, där vi fick en helt fantastiskt god 4-rättersmiddag. En i gänget tyckte till exempel att efterrätten var den bästa efterrätt hon någonsin ätit, och det är ju ett bra betyg!

Paprikakryddad soppa med friterad räkboll
Paprikakryddad soppa med friterad räkboll
Anklår, ankfilé och gåslever
Anklår, ankfilé och gåslever med potatiskroketter

Mer att se och göra i Ungern

Det finns förstås mycket mer som du kan se och uppleva i Ungern. Du kan till exempel besöka huvudstaden Budapest och den mindre orten Tata, med mat och vin i lantlig miljö. Du kan också smaka viner i vinregionen Villány i södra Ungern. Nedan hittar du ännu fler tips till Ungern.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev