Meny Stäng

Kinesisk fine dining i Stockholm

Kinesisk mat har fått lite dåligt rykte i vår del av världen, tyvärr. I bästa fall tänker man väl på en smaklig, men förutsägbar, ”fyra små rätter” på en förortsrestaurang med röd plysch-inredning. Det behöver inte vara fel i och för sig, men kinesisk mat kan vara så mycket mer än så! I torsdags kväll firade mina gamla kollegor av mig och då passade vi på att testa kinesisk fine dining i Stockholm.

Kinamat i Sverige …

Kyckling med bambuskott eller cashewnötter, fyra små rätter och friterad banan med glass – helt ok, men förutsägbart och ospännande. Och väldigt, väldigt långt ifrån den mat man serveras i Kina. Men hur blev det så egentligen?

Den första Kina-restaurangen öppnade i Sverige redan på 60-talet, och restaurangerna spred sig sedan under 70-talet. Man kan väl gissa att svenskarna inte var speciellt vana vid utländsk mat på den tiden, och att man behövde anpassa sig för att konceptet skulle gå hem. Min teori är att det skulle ha blivit helt annorlunda om den kinesiska maten kommit till Sverige idag.

… och i Kina

I Kina serveras man ofta en skål med ris samt en liten assiett där man kan lägga mat som man plockar på sig från alla de smårätter man tillsammans beställer in. Det är vanligt att sitta vid runda bord, och ofta finns en rund skiva i mitten där man ställer upp de många rätterna, som man sedan kan snurra så att alla når allt.

Maten då? Oj, det är en stor variation! Man kan få grönsaksrätter, soppor, dumplings, hela skivade fiskar på ett fat, nudlar, Pekinganka osv. osv. Smakerna kan vara allt från milt till starkt kryddigt eller sött. Kina är ett stort land, och det finns förstås stora variationer mellan de olika provinserna.

Kinamat
Kinesisk mat på en riktigt bra kinesisk restaurang i Kuala Lumpur i Malaysia

Kinesisk fine dining på Waipo

I torsdags besökte jag och mina gamla kollegor restaurang Waipo på Drottninggatan i Stockholm (Uppdatering: Restaurangen har flyttat till MOOD-gallerian). Detta är en snyggt inredd restaurang med lugn atmosfär, och hit kommer man för att äta kinesiska smårätter.

Man kan antingen beställa en 5-rätters avsmakningsmeny plus efterrätt (368 kr/person), en 8-rätters avsmakningsmeny plus efterrätt (458 kr/person) eller helt enkelt beställa valfria smårätter (ca 55 – 115 kr/styck). Vi valde en vegetarisk 5-rätters meny (skaldjursrätten kunde bytas ut) och fick smaka följande rätter:

  • Mango- och risnudelsallad med skaldjur
  • Salladskål med vårrullar och sesamsås
  • Saltrostad tofu i hotpot med chili och vårlök
  • Helgrillad aubergine med cashewnötter och hoisinsås
  • Grillad portobellosvamp med kinesisk lök
Waipo
Den krämiga salladskålen (längst bort) var grymt god!!!
Tofu
Kryddig och riktigt god tofu

Om du vill prova kinesisk fine dining och uppleva goda kinesiska smårätter kan jag rekommendera ett besök på Waipo! Vad är din erfarenhet av kinesisk mat – i Sverige eller utomlands?

Mochi glass
Avslutning med mochi glass, dvs glass inuti ett klibbigt risskal

Prenumerera på vårt nyhetsbrev