Meny Stäng

Norrtälje – “Roslagens huvudstad”

Igår besökte jag (Helena) Norrtälje, som brukar kallas Roslagens huvudstad, i ett jobbärende. Jag jobbar i Stockholms läns landsting och eftersom länet sträcker sig från Södertälje i söder till Norrtälje i norr blir det ibland längre resor för möten. Efter avslutat möte sken solen i Norrtälje och jag tog en liten promenad längs Norrtäljeån.

på Besök i Roslagens Huvudstad

Norrtälje tillhör Stockholms län, men ligger nästan sju mil från centrala Stockholm. Den lilla staden har en lång historia, vilket märks på de slingrande gatorna och charmiga husen. När man promenerar förbi bagerier och butiker med gammaldags skyltar känns det nästan som att man befinner sig i någon mysig liten stad i sagans värld.

Idag bor knappt 60 000 människor här, och de blå dubbeldäckarbussarna går i skytteltrafik mellan Norrtälje och Stockholm. Jag har bara varit här några enstaka gånger men Peter, som till stor del växte upp på Blidö, har gått på de här gatorna många gånger. Har du kanske någon anknytning hit, eller har du varit här i något sammanhang?

Norrtälje

Sååå charmigt!

Norrtälje centrum

Som att promenera runt i en sagobok

Stora bron Norrtälje

“Stora” bron är kanske inte så stor, men färgglad är den i alla fall

Djurlivet i Norrtäljeån

Norrtäljeån rinner genom centrala Norrtälje och längs ån är riktigt fint att promenera. Enligt en informationsskylt finns här gott om havsöring, som leker i de strömmande partierna under oktober och november. Här finns tydligen också den hotade fisken flodnejonöga i ett litet antal. Enligt samma skylt finns dessutom abborre, björkna, braxen, gädda, gärs, gös, id, lake, löja, mört, nors, regnbåge, ruda, sarv, småpigg, storpigg, sutare vimma och ål … Under vissa tider på året går det bra att fiska här, om man skaffar fiskekort.

Jag kollade inte efter fiskar, men kunde inte låta bli att ta några kort på de många gräsänderna som hängde lite överallt. Dessutom såg jag en vit and. Jag har aldrig sett en sådan förut, någon som vet om det är en speciell sort …?

Norrtäljeån Norrtälje

Skön uteplats vid Norrtäljeån!

Änder

Den här damen måste ju vara fru på täppan?

Andhannar

Den här damen verkar inte ha lika bra pli på de uppvaktande männen …

Vit hand

Men … vad är det här för en sort då?