Meny Stäng

Vad betyder advent? – fakta och adventskalendrar

Annons

Idag är det den 1:a Advent, men vad betyder advent egentligen? Idag grottar vi ner oss i lite historia och fakta. Vi passar också på att tipsa om några roliga julkalendrar i bloggvärlden, samt om våra allra juligaste inlägg. Önskar en fin 1:a advent!

Vad är Advent?

Advent är en kyrkohelg som infaller under de fyra söndagarna före julafton. Första advent är den fjärde söndagen före juldagen, det vill säga den söndag som infaller mellan 27 november och 3 december. Denna högtid inleder både julen och det kristna kyrkoåret. Det är också nu man på allvar börjar komma i stämning inför julen, med belysning, julbord, julmarknader och kanske lite julstök.

Advent med Julmarknad i Gamla stan
Julmarknad i Gamla stan

Historia

Advent har sina historiska rötter i ”adventsfastan”, som precis som påskfastan var 40 dagar lång. Den kyrkliga traditionen är alltså att detta är en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul.

Island
Jag (Helena) som ”vise man” i ett julspel på Island 1992 …

Vad betyder advent?

Ja, vad betyder advent egentligen? Ordet är latin för ”ankomst” och anspelar på Kristus födelse. Vi väntar helt enkelt!

Julkrubba
Det är den här killen vi väntar på! Foto: Pixabay

Adventsljusstakar

På 1900-talet började man använda speciella adventsljusstakar i Sverige, med ett stearinljus för varje söndag fram till jul. Dessa var en utveckling av de ”adventsgranar” som Ersta Diakoni tog in i Sverige på 1870-talet.

advent
Ett ljus för varje söndag fram till jul. Foto: Pixabay

Adventskalendrar

Adventskalendern kan vi tacka en kreativ tysk mamma, och hennes lika kreativa son för. Mamman gav, på 1880-talet, sin son en bit kartong med 24 kakor för att räkna ner till julafton. När sonen blev vuxen blev han delägare i ett tryckeri, och utvecklade mammas idé. Idag är kalendrarna populära och finns i alla möjliga former och utföranden.

adventskalender
Traditionell kalender i advent, foto: Pixabay

Mer julinspiration i advent?

Är du mer taggad på jul så här i adventstider? Vi har en hel del julinspiration att bjuda på.

Artiklar om julens mat

Här kan du läsa lite mer om julmat, både i Sverige och i andra länder:

Artiklar om julens traditioner

Vill du veta mer om julens traditioner. Varför gör vi som vi gör? Och hur gör andra? Läs mer här:

Julklappstips och tips och julmarknader:

Sist men inte minst bjuder vi på lite julklappstips och tips på julmarknader runt om i Europa:

Jultraditioner

Hur är din relation till advent? Tänder du ljus, eller har du någon sorts julkalender?

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev