Meny Stäng

9 paradisöar i Europa som du inte vill missa

Idag bjuder vi på nio paradisöar i Europa som du inte vill missa. Detta är öar där naturen är vild och vacker, vattnet är kristallklart och stränderna inbjudande. Det är mörkt och kallt i Sverige just nu, så varför inte drömma sig bort till några av Europas mest paradisiska platser?

Paradisöar i Europa

När du hör ordet paradisö kanske du tänker på Asien eller Karibien, men det finns också gott om fantastiska paradisöar i Europa. Den här årstiden är det lite för kyligt för sol och bad, men en stor del av året bjuder södra Europas finaste öar på sol och värme. Ibland blir upplevelsen kanske allra bäst om man väljer att besöka de här öarna strax före eller strax efter högsäsong.

Vilka är Europas bästa paradisöar? Det finns förstås massor av öar som vi inte har besökt, och de hoppas vi att du vill tipsa om! Här tipsar vi om de nio mest magiska öarna i Europa som vi har haft förmånen att besöka.

1. Korsika, Frankrike

Om du läste vårt inlägg om de finaste stränderna i Europa häromdagen, så vet du redan att vi gillar Korsika. Den här franska ön bjuder inte bara på fantastiskt charmiga stränder, utan också på oerhört vild natur. Bergen är höga, växtligheten är frodig och bilvägarna är ibland så dramatiska att man kippar efter andan. I skogarna lever vildsvinen fritt och över hela ön cirklar rovfåglarna. Hur mycket mer paradisö kan det bli?

Paradisöar i Europa: Korsika

2. Brac, Kroatien

På ön Brac i Kroatien finns kanske det klaraste och mest turkosa vatten vi någonsin sett. Stranden Zlatni Rat (den gyllene udden) är visserligen snarare täckt av fint grus än av egentlig sand, men är otroligt vacker där den sträcker sig ut i havet som en lång smal tunga.

Längs med den här stranden, och fram till Byn Bol, går en fin strandpromenad med utsikt över havet. På ön hittar du också berg med utsiktsplatser, grön natur, charmiga byar och restauranger som serverar lamm så som det ska smaka.

Zlatni rat

3. Porquerolles, Frankrike

Ön Porquerolles är en av de tre så kallade guldöarna utanför södra Frankrike, och definitivt en av alla paradisöar i Europa. Här hittar du bland annat stranden Notre Dame, som en gång har utsetts som Europas vackraste strand, men också många andra fina stränder.

Det finns inga bilvägar på Porquerolles, och istället cyklar man. Det finns gott om cykeluthyrare, och lika gott om cykelstigar som slingrar sig runt hela den gröna ön. Det vanligaste är kanske att man tar en båttur hit över dagen, men det finns också hotell för den som vill stanna över natten.

Notre Dame Porquerolles

4. Sardinien, Italien

På den italienska ön Sardinien kryllar det av fina stränder inramade av vackra klippformationer. Här finns också gott om bergsformationer och grottor. Utanför Alghero finns till exempel Grotta di Nettuno med stora salar med stalagtiter och stalagmiter, och på den östra sidan finns det magiskt vackra Cala Gonone.

Här ligger de små stränderna inramade av så höga berg att det enda sättet att nå dem är via båt. En dag här, med matsäck och bad i det kristallklara vattnet, är så nära paradiset man kan komma.

Cala gonone

5. Île Sainte-Marguerite, Frankrike

Om du befinner dig i Cannes i Frankrike har du närmare till en paradisö än du anar. Efter en smidig färjetur på 20 minuter befinner du dig på Île Saint-Marguerites, en ö fylld av stigar och intensivt vildväxande natur.

Här finns förvisso också några exklusiva restauranger där det fina folket dricker champagne och äter skaldjur, men om du föredrar kan du lika gärna luncha med medhavd matsäck på klipporna. Oavsett har du en fantastisk utsikt över havet och lyxyachterna där utanför!

Ste Marguerite Island

6. Gozo, Malta

Malta är i sig en vacker ö, men om du söker paradiset ska du kanske ännu hellre ta dig till systerön Gozo. På Gozo hittar du det lantliga lugnet, bland får och getter, och bönder som odlar tomater och gör sin egen olivolja. Här kan du njuta av närproducerad mat, ta in på spa-hotell, eller kanske bara slappa vid någon av öns stränder. Ön passar också perfekt för dig som gillar friluftsliv, i form av vandring, mountainbiking eller kanske dykning.

Paradisöar i Europa: Ramla bay på Gozo

7. Île du levant, Frankrike

Om man pratar paradisöar ska man förstås inte glömma att nämna Europas enda naturistö. Île du Levant tillhör de franska ”guldöarna” och man kan ta båt hit från Hyères eller Le Lavandou i södra Frankrike.

Här kan man promenera naken på skogsstigarna, ner till den ena badstranden efter den andra, om man inte föredrar att hoppa i direkt från klipporna. På ön finns flera små restauranger, en mycket bohemisk camping, och en natur som successivt verkar ta över och rama in allt som är byggt av människor.

Skylt naturist

8. La Maddalena, Italien

Ön La Maddalena i Italien är en ö utanför en ö. La Maddalena ligger strax utanför Sardinien och bjuder på fantastiska stränder med fin vit sand och smaragdgrönt vatten. På ön finns en charmig liten by med trevliga fiskrestauranger och små klädbutiker. Så fort man rullar utanför byn möts man av vita klippor och låga intensivt gröna buskar. Här finns också ett fåtal campingar.

Paradisöar i Europa: La Maddalena

9. Port-Cros, Frankrike

Sist, men inte minst, måste vi nämna ön Port-Cros i södra Frankrike. Detta är den tredje av de så kallade ”guldöarna”, och den som kanske allra mest för tankarna till Karibien. Jag vet inte om det är palmerna och den vilda naturen eller om det är de färgglada drinkarna i de enkla barerna, men det här känns inte riktigt som Frankrike. Eller så visste vi bara inte om att Frankrike kan vara såhär ljuvligt exotiskt!

Ön Port-Cros i Frankrike

Nu vill vi höra! Vilka är dina bästa tips på paradisöar i Europa?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev