Meny Stäng

Finaste stränderna i Europa – 5 drömmiga sandstränder

Vilka är de finaste stränderna i Europa? Nu är det riktigt mörkt och kallt i Sverige, och vi piggar upp oss genom att drömma oss bort till de finaste sandstränderna vi upplevt i Europa. Tre av dem råkar hamna på samma ö, och fyra av dem ligger faktiskt i samma land …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vilka är de finaste stränderna i Europa?

Det är förstås svårt att utse vilka som är de allra finaste stränderna i Europa. Ingen har varit överallt, och vad som är fint är förstås också subjektivt. Gillar du långa flacka sandstränder som du knappt ser slutet på? Eller föredrar du små mysiga stränder som delas av genom vackra bergsformationer? Vi föredrar nog det sista, och helst i kombination med kristallklart grönblått vatten.

Det finns en del vackra stränder i Kroatien och det finns också fina stränder i Albanien, men själva sanden är oftast mer grovkornig, så att det närmar sig grus. Den här gången har vi valt stränder som både är vackra för ögat, men som också består av mjuk finkornig sand. Tre av våra utvalda stränder ligger i Korsika, men vi kan inte göra så mycket åt saken. Det är helt enkelt där vi sett de finaste stränderna i Europa!

1. Saleccia Beach, Korsika

Saleccia Beach ligger utanför St Florent i Norra Korsika. Stranden är kritvit och mjuk, och havet är intensivt turkost. Det kanske allra bästa med den här stranden är att man inte behöver trängas. Det är nämligen knepigt att ta sig hit landvägen, och de flesta som kommer hit kommer antingen med egen båt eller med taxi-båt. Glöm bara inte matsäcken när du ska besöka Saleccia beach. Det finns nämligen inga butiker …

Saint Florent

2. Plage de Cupabia, Korsika

Plage de Cupabia ligger på Korsikas västkust, mellan Ajaccio och Propriano, och blev en av våra absoluta favoriter när vi reste runt ön 2015. Stranden är sagolikt vacker med fin sand och spännande stenformationer, allt omgivet av vacker grön natur. Precis intill paradisstranden Cupabia finns en liten naturcamping, men här finns inga stora hotell. Man kan alltså njuta av stranden och naturen i fred från de stora massorna!

Plage de Cupabia

3. Galé i Portugal

Galé ligger strax utanför Albufeira på Algarvekusten i Portugal, och här hittar du en av de finaste stränderna i Europa. Åt ena hållet finns en stor flack sandstrand till synes utan slut, och i andra riktningen ligger en lång rad av små vikar omgivna av vackra bergsformationer.

Det var denna del av stranden i Galé som blev vår favorit! Det är mycket möjligt att det är gott om turister här under högsäsong, men i januari månad var det lugnt och fridfullt. Och jodå, det gick att sola i badkläder mitt på dagen, då solen stod som högst.

4. Notre Dame, Frankrike

Stranden Notre Dame ligger på ön Porquerolles i södra Frankrike. Detta är en av de tre öar i Frankrike som kallas ”guldöarna” och det är inte svårt att förstå varför. Naturen på Porquerolles är magisk, med en intensivt grön vegetation och långa cykelstigar. Stränderna är fantastiskt vackra och inte minst stranden Notre Dame, som en gång utsetts till Europas bästa strand av European Best Destinations.

Notre Dame - en av de finaste stränderna i Europa

5. Plage du petit Sperone, Korsika

Sperone ligger öster om Bonifacio på södra Korsika, och här hittar man en pärlband av fantastiska stränder. Här kan man promenera från strand till strand, paddla kajak på det turkosblå vattnet, på sina håll vada mellan öarna eller kanske spela golf med grym utsikt. Vattnet är kristallklart och fågellivet är rikt. Att besöka stränderna i Sperone är en dröm helt enkelt!

Sperone

Nu undrar vi, vilka tycker du är de finaste stränderna i Europa, med fin sand och klart vatten?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev