Meny Stäng

Svensk natur (och djur) på en ö i Mälaren

Annons

Just nu njuter vi av svensk natur på en ö i Mälaren. Dessutom umgås vi med våra vänner och hjälper till att sätta upp skorsten. Vi kommer visa lite mer av huset och skorstensbygget snart, men först bjuder vi på några foton på svensk natur.

Ringsö – en ö i Mälaren

Vi befinner oss just nu på ön Ringsö i Mälaren, hos våra vänner Lennart och Beata. Ringsö ligger öster om Selaön i Strängnäs kommun, och har en yta på 1,9 kvadratkilometer. Det finns drygt 200 tomter på ön och de flesta husen fungerar som sommarhus, men det finns också ett litet antal året runt-boende.

hus
Ringsö

Det går ingen reguljär båttrafik till ön, så man måste ha egen båt för att ta sig hit. De som bor året runt har gått ihop och skaffat svävare, så de kan ta sig till fastlandet även under vintermånaderna.

båt

Svensk Natur på Ringsö

Ön är full av tall, björk och ek, och just nu ser man också massor av gula och blå blommor som lyser upp mitt i det gröna.

blommor
träd

Många av öarna runt omkring Ringsö är naturreservat och obebodda, vilket kanske bidrar till att djur och natur trivs så bra här.

Svensk natur
ö i Mälaren

Djurliv

Fågelkvittret är intensivt på Ringsö just nu, och man kan nog se de flesta vanliga svenska fåglar här. Lennart och Beata har berättat att de bland annat sett havsörn, korp, lärkfalk och fiskgjuse. Igår hörde de också en järnsparv. Eller rättare sagt, vi alla hörde järnsparven, men det var ju bara fågelskådarna Lennart och Beata som lyckades identifiera den på lätet. Dessutom såg vi citronfjärilar och humlor.

citronfjäril
humla

När det gäller däggdjur så är det vanligt att se rådjur, älgar, harar, ekorrar och fladdermöss här. Lennart och Beata har också sett skogsmård (som svingade sig mellan träden!), iller och bäver. Har vi sett några djur då? Jodå, vi har redan sett flera rådjur, två harar och en eller två älgar.

älg

Kvällspromenad i solnedgången

Igår kväll gick vi en promenad längs vattnet. Fantastiskt vackert i solnedgången!

svensk natur
brygga
ringsö strand

Har du något ställe i Sverige där du gillar att uppleva den svenska naturen? Har du sett något intressant eller ovanligt djur i de svenska skogarna?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev