Meny Stäng

Julen 2020 – hur firar du denna annorlunda jul?

Julen 2020 blir inte som andra jular. På sätt och vis känns den här julen som en konstig avslutning på ett konstigt år. Samtidigt har många gått in för att feja och pynta mer än någonsin. Vi är nyfikna på hur du tänker kring julen 2020!

Julen och traditionerna

En del är väldigt traditionsbundna på julen, och andra är det inte. Vi tillhör nog den senare skaran, som gärna har rest utomlands över jul, om det varit möjligt. Vi har till exempel firat jul i Marocko, Malaysia, Filippinerna och Sri Lanka. Ibland har vi varit hemma i Sverige, och då har vi oftast plockat fram lite svensk julmat och träffat några släktingar och vänner.

Fira jul utomlands
Marocko 2010 – kameler är väl juligt?

Julen 2020 är annorlunda – för alla

Det konstiga i år är att julen är annorlunda för alla. Det är inte bara de som brukar resa utomlands som får ändra sina planer. Även de som brukar fira traditionsenligt hemma får tänka till. I år, coronaåret 2020, ska man ju umgås så lite som det bara är möjligt. Man tittar på restriktionerna och så tänker man ok, hur gör vi nu …?

Restriktioner inför julhelgen

Den 14 december infördes nya skärpta nationella råd och det betonas att alla, både individer och verksamhetsansvariga, har en skyldighet att försöka minska smittspridning. Några saker att försöka följa i jul:

  • Umgås bara med personer du normalt träffar eller några få vänner.
  • Håll alltid avstånd till andra och umgås helst utomhus.
  • Handla ensam och vistas inte i butiker längre än nödvändigt. 
  • Undvik att träffa nya kontakter under resan och på resmålet.
  • Vara försiktig när du besöker personer som är 70+ eller tillhör en riskgrupp.

Bara fyra dagar senare, den 18 december, kom skärpta restriktioner inför julhelgen. Några av de saker som kommer att gälla från och med den 24 december:

  • Max 4 personer vid ett bord på restaurang
  • Ingen alkoholförsäljning efter 20:00
  • Begränsning av max antal besökare i butiker, gym etc.
  • Fysiska butiker uppmanas att avstå mellandagsrea
Julmarknad - hur blir julen 2020?

Julen 2020 för oss

Julen är inte hysteriskt viktigt för oss, men om vi är hemma uppskattar vi lite lugn och ro, god mat, att få träffa släkt och vänner samt att komma ifatt med arbete som vi inte hunnit. I år har det problematiska varit att fundera över vilka släktingar och vänner vi kan träffa när, för att inte oavsiktligt råka sprida runt smitta.

Vi är faktiskt fortfarande inte klara med planerna, så allting är preliminärt och kan ändras. Som det ser ut nu ska vi inte träffa någon förrän vi ska träffa Peters söner runt jul. Sedan får vi vänta ett tag och kanske träffa ytterligare någon familjemedlem eller släkting runt eller efter nyår.

Resten av tiden kommer vi vara hemma, och planen är att köpa hem lite extra god mat som vi själva uppskattar. Det blir kanske inte så mycket traditionell julmat, utan kanske lite mer fokus på härliga skaldjur.

Skaldjur julen 2020

Hur planerar du att fira julen 2020?

Hur planerar du att fira julen 2020? Berätta!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev