Meny Stäng

Från Enköping till Mariestad – andra etappen på resan

Annons

Vi har nyss inlett en fyra månaders husbilsresa i Sverige och Europa, och den andra etappen gick från Enköping till Mariestad. Denna dag bjöd på härligt solsken, vårvärme, påskfika hos vänner och en ny trevlig bekantskap, i form av den lilla staden Mariestad.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Enköping – med påskfika hos bloggvänner

Husbilsresan startade ganska jobbigt med en trasig vattenkran i badrummet och vattenläckage. Desto trevligare att vakna nästa morgon och läsa alla kommentarer med kloka tips och hejarop.

Ett par bloggvänner, från bloggen Gott för själen, bor i området och undrade om vi behövde låna verktyg eller kanske ville komma förbi på en kaffe. Verktyg behövde vi inte just nu, men kaffe tackade vi ja till!

Det blev några trevliga förmiddagstimmar i solen, men smarrig påskfika och en massa prat. Väldigt roligt att ses! Stort tack!

Villa Fannalund – och andra sevärdheter i Enköping

Vi har aldrig utforskat Enköping ordentligt, så vi passade på att fråga ortsborna om vad man bör se. Då fick vi veta att de fina parkerna är Enköpings stolthet, men eftersom årstiden kanske inte riktigt gör dem rättvisa får vi återkomma.

Vi spanade i alla fall in Villa Fannalund, där uppfinnaren Johan Petter Johansson bodde en gång i tiden. Johansson patenterade en lång rad uppfinningar under sin livstid, varav skiftnyckeln var den mest revolutionerande. Om vi förstår det rätt så kommer Bahco museum öppna i Enköping senare i vår, där man kan lära sig mer.

I kommunen ligger också det fina Grönsöö slott, som vi besökte förra året.

Villa Fannalund i Enköping

Från Enköping till Mariestad

För vår del var det dags att fortsätta resan, och vi styrde kosan mot Mariestad, som ligger på den östra sidan av Vänern. Vi var i de här krokarna när vi körde längs med Göta kanal sommaren 2020, men då blev det aldrig av att vi tog oss just hit. Så nu var det dags!

Framme i Mariestad

Mariestad visade sig vara en väldigt husbilsvänlig ort. Vid hamnen ligger inte mindre än två ställplatser för husbilar, varav den ena är riktigt stor. Här betalar man 220 kr/dygn med el eller 190 kr/dygn utan el, och får då tillgång till diverse service.

En kort promenad härifrån finns dessutom en helt kostnadsfri parkering för husbilar. Eftersom vi inte tyckte att vi hade behov av service ännu ställde vi oss här, där vi stod tillsammans med ett litet gäng andra husbilar. Detta tyckte vi var en alldeles utmärkt plats, med fin utsikt och gångavstånd till centrum.

Peter utnyttjade Vänern för att rensa middagsfisken, som vi ”fångat” i mataffären. Med tanke på lukten är det skönt att slippa rensa fisk inne i husbilen … Vad det är för en fisk? Det är en uer, och här hittar du vårt recept på uer.

WIFI.se

Mer om Mariestad kommer inom kort! Följ gärna fortsättningen på resan, som går mot Tyskland och Tjeckien, här på freedomtravel.se, samt på Instagram på @freedomtravelnews.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev