Meny Stäng

Turkisk och egyptisk inspo – och vinter i marinan

Annons

Denna vecka har vi tagit del av turkisk och egyptisk inspiration. Men framför allt har vi upplevt rejäl skandinavisk vinter i husbåtsmarinan där vi bor. Happy Friday!

Turkisk middag i Stockholm

I helgen var vi bjudna på turkisk middag hos vänner som kommer från Turkiet och bor i Stockholm under några år på grund av jobbet. Förra året, vid den här tiden, bjöd vi dem på traditionellt svenskt julbord (utan fläskkött och alkohol eftersom gästerna är muslimer, och jodå, det gick toppen!).

Nu bjöd de tillbaka på fantastiskt god turkisk mat. Vi måste säga att vi älskar dessa röror man ofta får som inledning på måltiden i Turkiet. Vi fick också bland annat prova en intressant dryck som kanske kan översättas med ”majrovedryck” och en jättegod efterrätt på kvitten. Men framför allt – så roligt att träffas, umgås och lära av varandras kulturer!

Event med fokus på Egypten

I veckan har Peter också varit på ett event med Egyptens turismorganisation. De berättade bland annat att man kan flyga direkt från Stockholm till Kairo på bara 4,5 timme med Nile Air, två gånger/vecka på sommaren och en gång/vecka på vintern. Intressant! Vi (och Peters bror och hans fru) har länge varit sugna på att se mer av Egypten!

Vi fick också veta att det nya museet i Kairo (Grand Egyptian Museum) snart kommer öppna. Museet kommer bli det största arkeologiska museet i världen.

Vardag med ärenden på stan

I övrigt har vi haft en ganska vardaglig vecka här i Stockholm. Vi har båda varit hos optikern, jag (Helena) har varit hos frisören och vi har fixat en del andra nödvändiga ärenden …

Jag kan aldrig sluta fota Karlbergs slott när vi passerar. Så fint!
Lunch i Västermalmsgallerian i veckan. Gott med sushi ibland!

Vintern har kommit till Pampas marina

Framför allt så kan vi denna vecka konkludera att vintern har kommit till Pampas marina (och till övriga Stockholm förstås). Vi har haft runt 11 minusgrader och isen började lägga sig (även om kajakuthyraren körde sönder den en morgon för att kunna köra ”Paddla för Musikhjälpen”).

Paddla för Musikhjälpen

Paddla mitt i smällkalla vintern? Nej, det är inget som vi har gjort, men däremot pågår ”Paddla för Musikhjälpen” i vår närhet. Under hela Musikhjälpenveckan håller Melker i Pampas igång två kajaker dygnet runt, samtidigt som de samlar in pengar till barn som flyr undan krig och konflikter.

Planen var att paddla runt Kungsholmen, men med tanke hur fruset det var tvingades nog paddlarna ta kortare rundor. Tuffa är de i alla fall som paddlar i de här klimatet, eller hur!?

Dags att få en isfri marina

Men, brukar vi ha is i Pampas marina? Nja, detta är egentligen en isfri marina, vilket brukar lösas genom en stor propeller som sänks ner i vattnet. Igår var det dags. Pampas stora båt passerade precis förbi vårt köksfönster …

Sedan var det dags att sänka ner propellern! Förhoppningsvis håller sig marinan någotsånär isfri även framöver (vilket för övrigt brukar ge sjörök och locka svanar och änder).

Vill du få vårt nyhetsbrev?

Bäst denna vecka

Bäst denna vecka? En av de absolut bästa sakerna är att det nu står helt klart att vi är samarbetspartner till Elmia Husvagn Husbil i att arrangera Destinationstorget på mässan 2023. roligt!

Din tur, vad kan du lyfta upp som positivt från din vecka?

Veckan som kommer

Vi närmar oss julen, men våra planer är fortfarande lite oklara. Vi har en liten plan om en resa, men vi vet inte ännu om det blir av. Annars blir vi kvar här i Stockholm. Häng med oss här så får vi se hur det blir!

Missade du förra Happy Friday? Läs La Girafe, portugisiskt vin och tjeckisk fest på Bar Central

Prenumerera på vårt nyhetsbrev