Meny Stäng

Ögruppen Sporaderna – allt du vill ha är Grekland!

Annons

Idag presenterar vi en gästartikel av Visit Greece

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Skiathos

Skiathos, den mest kosmopolitiska ön i norra Sporaderna, är verkligen ett paradis på jorden, med frodiga tallskogar och kristallklart azurblått vatten. Trots att turismen växt snabbt under de senaste decennierna är ön fortfarande pittoresk och orörd, med mer än 60 fantastiska stränder.

Den mest kända är Koukounariés, som har beskrivits som den tredje vackraste stranden i Medelhavet. När man adderar ön livliga nattliv är det bara naturligt att ön lockar tusentals unga besökare varje år!

Sporaderna, Skiathos, Koukounaries Beach

Sporaderna, Skiathos, Koukounaries Beach Foto: GNTO/Y. Skoulas

Lalária Beach, på den nordöstra delen av ön, är den typ av strand man bara hittar en gång i livet. Här möter mäktiga vita klippformationer, små runda stenar (vilket är vad lalaria betyder på grekiska), kristallklart vatten och den ”ihåliga klippan” som står imponerande på stranden och ger en vacker naturlig bakgrund som tar andan ur dig. Observera: du kan endast nå stranden med båt som, om vädret tillåter, avgår från hamnen i Skiáthos.

Lalaria-stranden, Skiathos, Foto: GNTO/P. Merakos

Läs mer: Skiathos

Skopelos

Iögonfallande landskap, kristallklart vatten vid gyllene kuster, traditionell Pelion-arkitektur, karga naturlandskap och ren öatmosfär. Det är vad Skopelos bjuder på.

Ön åtnjöt internationell uppmärksamhet när Hollywood-producenter valde den för att spela in den berömda filmen ”Mamma Mia!”, och etablerade den som ett semestermål för resenärer från hela världen.

Sporaderna, Skopelos, Hora
Sporaderna, Skopelos, Hora, Foto: GNTO/ Y.Skoulas

Läs mer: Skopelos

Alonissos: Det första undervattensmuseet i Grekland!

Vardagen här är full av nya upplevelser, fiske, vandring, kanot, kajak, dykning, fritid och dagliga besök på öarna i Europas största marina park.
National Marine Park i Alonissos och norra Sporaderna är medlem i MedPAN (Network of Marine Protected Areas in the Mediterranean), som grundades 2003 och finansierades inom ramen för det operativa programmet ”Miljö och hållbar utveckling”.

Alonissos – Peristera forntida skeppsvrak: Sedan 2020 kan amatördykare och fridykare, tillsammans med dykcenter, besöka Greklands första undervattensmuseum, det berömda skeppsvraket med amforor som dateras till 500-talet före Kristus och som ligger på havsbotten vid holmen Peristera i Alonissos.

Sporaderna, Alonissos, Patitiri, Foto: GNTO/Y.Skoulas

Läs mer: Alonissos

Skyros

Oavsett om du är en actionälskare eller desperat längtar efter bekymmerslösa stunder under solen så har Skyros en unik upplevelse att erbjuda.

När du når ön möter du den natursköna hamnen i Linaria. Bara tio kilometer bort hittar du den vackra Chóra, byggd som en amfiteater runt ett bysantinskt slott på platsen för det antika citadellet (akropolis). När man går genom de kullerstensbelagda gränderna kan man beundra de skyriska husen med sin unika arkitektur.

Skyros Island, Foto: GNTO Archive

Läs mer: Skyros

Volos och berget Pelion

Volos ligger 320 kilometer norr om Aten och 219 kilometer söder om Thessaloniki. Den moderna staden, byggd nära platsen för det antika Iolcos, dominerar regionen Magnesien.

Sevärdheterna i Volos är så många att besökaren kommer att känna att hans dag är mer än full. Utom tvivel är detta det mest imponerande hörnet av staden, utsmyckat inte bara av fiskebåtar och yachter, utan också av en exakt imitation av det antika skeppet Argo, konstruerat genom att troget följa rapporter och gamla texter. Den moderna Argo, en lysande prestation inom skeppsbyggnad, kommer att fylla historieälskare med spänning.

Den berömda tsipouradikan i Volos: När du besöker Volos kommer du definitivt att passera en tsipouro-taverna, stadens oöverträffade landmärke.

Läs mer: Tsipouradika

Volos City Foto: GNTO, Y. Skoulas Se mer: Volos

När man pratar om Volos är berget Pelion den första destinationen man kommer att tänka på. Pelion bildar en naturlig gräns mellan regiondelen Magnesien och Egeiska havet. Dess mjuka sluttningar och lättillgängliga toppar gör berget till ett populärt resmål för vandringsälskare och helgklättrare.

Pelion, Makrynitsa. Foto: GNTO, Y.Skoulas
Pelion, Milies Train, Foto: GNTO/Y.Skoulas Se mer: Pelion och video

Prenumerera på vårt nyhetsbrev