Meny Stäng

Predikstolen på Getsvedjeberget – Höga kustens bästa fotospot?

Annons

Predikstolen på Getsvedjeberget – kan det vara Höga kustens bästa fotospot? Vi hade sett bilder på den spektakulära utskjutande klippan och undrade var vi skulle hitta den. Då upptäckte vi att vandringen utgick från campingen där vi stod – Skulebergets Havscamping!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Predikstolen på Getsvedjeberget

Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten ska inte blandas ihop med den imponerande norska Preikestolen, som är betydligt mer känd. Formen på klippan påminner dock lite om den norska varianten, vilket antagligen förklarar dess namn. Platsen bjuder på en fin, relativt kort, vandring och en fantastisk utsikt.

Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

Getsvedjeberget ligger knappt fyra mil söder om Örnsköldsvik, i Ångermanland.

Att vandra upp till Predikstolen

Vandringen till Predikstolen på Getsvedjeberget startar på Skulebergets Havscamping. Man kan antingen bo på campingen över natten, eller bara parkera där, mot avgift. Från campingen pekar en skylt uppåt mot skogen och berget, med texterna #getsvedjeberget och #predikstolen.

På väg till Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

Vi hade läst att vandringen uppåt skulle ta cirka en halvtimme, men eftersom vi ofta tycker att sådana här tidsangivelser är lite optimistiska (eller för att vi går långsamt) packar vi för det mesta med oss vatten och kex för säkerhets skull. Vattnet kom väl till pass i uppförsbackarna kan vi säga. Kexen klarade vi oss utan den här gången, eftersom vi precis ätit lunch.

Vandring

Vandringen uppåt går på stigar, och man kliver bland rötter och stenar. Här och var bjuder landskapet på dramatiska formationer.

Klippa

Man bjuds också på vacker utsikt, redan innan man är upp på toppen. Om man blir andfådd och trött är det bara att stanna och vila en stund. För oss tog vandringen uppåt, i lugn takt och med flera pauser, cirka 40 minuter.

Utsikt

På toppen av Getsvedjeberget

Till slut når man toppen! Här möts man av härliga vyer, och man kan titta ner över vattnet, campingen och landskapet runt omkring.

Utsikt från Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

En skylt pekar mot #predikstolen och vi trodde att vi skulle hitta den på en gång. Det gjorde vi inte. Vi fick leta en stund. Utsiktspunkten ligger i skyltens riktning – det gäller bara att gå mot kanten (med viss försiktighet förstås) och titta noga.

Informationsskylt vid Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

Predikstolen på Getsvedjeberget

Ja, där var den ju, predikstolen på Getsvedjeberget! Och visst kan väl detta vara Höga kustens bästa fotospot?

Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

Predikstolen på Getsvedjeberget kan kanske inte jämföra sig med sin namne, Preikestolen i Norge, men detta är likväl en riktigt läcker och dramatisk utsiktspunkt! Från toppen av berget ser man ut över Ulvöarna, Sveriges högsta ö Mjältön, Skuleberget och Högbondens fyr.

Vi tyckte att vandringen var väl värd, och var mycket nöjda när vi försiktigt började gå neråt igen, en vandring som nog inte tog oss mer än drygt tjugo minuter.

Predikstolen på Getsvedjeberget i Höga kusten

Var kan man bo eller stå med husbilen?

Vandringen till Predikstolen på Getsvedjeberget utgår från Skulebergets Havscamping. Här kan du stå med husbilen eller husvagnen, och det går också bra att bo över natten i stuga.

Om du bor någon annanstans, till exempel på Friluftsbyn vid Skuleberget, kan du köra till Skulebergets Havscamping och parkera där medan du vandrar, mot betalning. I priset ingår toaletter samt möjlighet att fylla vatten och tömma sopor.

Skulebergets havscamping
Skulebergets Havscamping

Mer att se och göra i närheten

Höga kusten har mycket att bjuda på och det finns en hel del att se i närheten av Predikstolen på Getsvedjeberget. Du kan till exempel besöka Skuleberget eller vandra till Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark. Det är också intressant att besöka friluftsmuseet Mannaminne i Nordingrå. Läs gärna alla våra tips på saker att se och göra i Höga kusten.

Alla våra bästa tips om Ångermanland: Klicka på bilden

Har du besökt Predikstolen på Getsvedjeberget?

Har du besökt Predikstolen på Getsvedjeberget? Hade du en liknande upplevelse som vi, eller upplevde du besöket annorlunda? Berätta gärna!

vanliga frågor om Predikstolen på Getsvedjeberget

Var ligger Getsvedjeberget?

Getsvedjeberget ligger strax intill det mer kända Skuleberget, inom Höga kusten-området i Sverige.

Vad är speciellt med Getsvedjeberget?

Getsvedjeberget är känt för klippan som kallas Predikstolen och för sin imponerande utsikt över Höga kusten och dess omgivande landskap.

Vilka aktiviteter kan man göra vid Getsvedjeberget?

Vid Getsvedjeberget är det framför allt populärt att vandra, på markerade vandringsleder, och att beundra utsikten. Man kan också klättra, lära sig om geologi eller njuta av picknick och avkoppling.

fakta om Predikstolen på Getsvedjeberget

  • Landskap: Ångermanland
  • Län: Västernorrlands län
  • Kommun: Kramfors kommun
  • Läge: Berget ligger drygt tre kilometer från Docksta, i Höga kusten.
  • Läs mer: Du hittar mer info på Skulebergets Havscampings webbplats.

Praktisk information om vandringen

  • Parkering: Skulebergets Havscamping erbjuder antingen övernattning eller enbart parkering. Parkering kostar 40 kronor (2023) och då ingår vattenpåfyllning, tillgång till toaletter samt soptömning. 
  • Vandringens längd: 800 meter enkel riktning. Vandringen går i uppförsbacke, på stig i kuperad terräng.
  • Att tänka på: Ta bra skor för vandring. Packa med vatten och eventuellt snacks. Vandra lugnt så du inte snubblar på rötter och stenar. Var försiktig på Predikstolen, särskilt om den är blöt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev