Meny Stäng

Sushins historia

Sushi måste ju vara något av det godaste som finns … eller vad tycker du? Här blev det hämtsushi till middag idag, och imorgon ska vi prova att laga sushi själva. Någon som har testat? Har ni några tips till oss i så fall? Jag blev också lite nyfiken på sushins historia och läste på.

Sushins historia från 200-talet

  • 200-tal – I Kina eller Japan började man försöka jäsa fisk för att öka hållbarheten, eftersom protein var en bristvara vissa tider på året. Man la saltad fisk i en tunna tillsammans med jäst ris, och efter några månader gick fisken att äta. Riset slängde man!
  • 1500-tal – Man provade en ny metod och sänkte ner fisken i saltat vatten. Nu hoppade man över riset …
  • 1600-tal – En japan kom på att man kunde pressa ihop ris, vinäger och fisk och uppnå samma resultat som tidigare, på bara en natt.
  • 1700-tal – Man minskade tillagningstiden till en timme genom att koka riset i vinäger och pressa det med träverktyg.
  • 1800-tal – Sushi så som vi känner till det idag kom till …
  • 1900-tal – Sushi spred sig i Europa och “California Roll” uppstod, dvs rullar med ris ytterst. Dessa uppstod helt enkelt eftersom amerikanerna inte var så förtjusta i sjögräset … Källa: SushiSushi

Läs mer: Göra egen sushi