Meny Stäng

Sushins historia – från överlevnad till delikatess

Annons

Sushi måste ju vara något av det godaste som finns … eller vad tycker du? Här blev det hämtsushi till middag idag, och imorgon ska vi prova att laga sushi själva. Någon som har testat? Har ni några tips till oss i så fall? Jag blev också lite nyfiken på sushins historia och läste på.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sushins historia från 200-talet

Sushin har sin historia i Asien, när man på olika sätt försökte jäsa fisk för att förlänga hållbarheten. Därefter har sushin förändrats och förändrats, för att med tiden blir en omtyckt och älskad delikatess. Här kan du följa sushins historia i korthet:

  • 200-tal – I Kina eller Japan började man försöka jäsa fisk för att öka hållbarheten, eftersom protein var en bristvara vissa tider på året. Man la saltad fisk i en tunna tillsammans med jäst ris, och efter några månader gick fisken att äta. Riset slängde man!
  • 1500-tal – Man provade en ny metod och sänkte ner fisken i saltat vatten. Nu hoppade man över riset …
  • 1600-tal – En japan kom på att man kunde pressa ihop ris, vinäger och fisk och uppnå samma resultat som tidigare, på bara en natt. Processen gick snabbare och snabbare.
  • 1700-tal – Man minskade tillagningstiden till en timme genom att koka riset i vinäger och pressa det med träverktyg.
  • 1800-tal – Sushi så som vi känner till det idag kom till …
  • 1900-tal – Sushi spred sig i Europa och ”California Roll” uppstod, dvs rullar med ris ytterst. Dessa uppstod helt enkelt eftersom amerikanerna inte var så förtjusta i sjögräset …

Källa: SushiSushi

Vad tycker du om sushi?

Gillar du sushi? Vilken sushi brukar du välja i så fall? Har du provat att laga sushi själv?

Sushi take away

Prenumerera på vårt nyhetsbrev