Meny Stäng

En introduktion till Sri Lanka

Gästartikel av Viktor, på Serendip Travels

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sri Lanka är en liten ö sydväst om Indien med omkring 20 miljoner invånare. Landet är inte speciellt stort – ytan är ungefär dubbelt så stor som Småland. I det här inlägget vill jag berätta om några av höjdpunkterna, och även ta upp några mer exotiska, mindre kända upplevelser.

Stor variation

Det som kanske är mest utmärkande för Sri Lanka är den stora variationen som finns på den förhållandevis lilla ytan. Fina stränder, vacker natur i höglandet, mycket kultur, rikt djurliv och möjligheter till olika typer av äventyr.

Mirissas underbara strand
Mirissas underbara strand

Att åka tåg i höglandet

En av de mest minnesvärda upplevelserna är att åka tåg i höglandet. Tåget, som ofta är av äldre modell, slingrar sig i höglandet bland regnskog och teplantage. Landskapet är intensivt grönt och vyerna ofta sagolika.

Tåget tuffar upp längs berget, lokalbor hänger ut genom dörröppningarna och tågvagnarna slamrar mot varandra. Då och då kommer en försäljare och vill sälja lokala sötsaker eller något att dricka. Ju lägre klass man väljer att åka, desto mer intressant och mindre förutsägbart, men också förstås mindre bekvämt.

Tågresa i höglandet
Tågresa i höglandet

Palatset på berget Sigiriya

Nästan ett måste under sin vistelse på Sri Lanka är att gå upp till palatset på Sigiriya. Sigiriya är en osannolik bergsformation, omkring 200 meter hög, mitt i regnskogen, och här låg huvudstaden på Sri Lanka under 400-talet.

King Kasyapa byggde palatset på toppen av berget och prydde väggarna på vägen upp med målningar. Halvvägs upp finns en mäktig port byggd som ett stort lejon. Det är 1202 trappsteg upp till palatset, och väl där belönas man av en fantastisk utsikt.

Sigiriya-berget
Sigiriya-berget

Prova forsränning

Något som är lite mindre vanligt är att bo en natt i Kitulgala – Sri Lankas centrum för forsränning. Här kan man övernatta på t.ex. Rafter’s Retreat, då man bor i hyddor med ena sidan öppen mot forsen. Det är häftigt att somna in till forsens dån. Ett annat alternativ är Ceylon Adventures, där man snarare bor i tält med tak ovanför.

Under dagen gör man sin forsränning, hoppa in i en gummibåt tillsammans med en guide, få varsina paddlar, glid sakta i floden, och accelerera i forsarna – en riktig adrenalinkick. Man åker bland annat under bron där filmen ”Bron över floden Kwai” spelades in. Efter forsränningen är ett tips att besöka den lilla mysiga, orörda byn på andra sidan floden, dit man tar sig med en liten träbåt.

Boende i hydda i Kitulgala
Boende i hydda i Kitulgala

Fler guldkorn i Sri Lanka

Det var ett par av guldkornen på Sri Lanka. Men det är mycket som inte har nämnts, bland annat safari i Yala nationalpark, val- och delfinskådning i Mirissa, många av de fantastiska stränderna eller vandring i Ella (där boende på fantastiska 98 Acres är svårtslaget).

Men det bästa är kanske trots allt att bara stanna upp och beskåda allt som pågår omkring. Ta in vardagen. Den goda maten, alla lukter, alla ljud. Prata med lokalbefolkningen, som är duktiga på engelska sedan kolonialtiden. Det går att komma nära Sri Lanka.

WIFI.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev