Meny Stäng

Var får husbilar stå?

Var får husbilar stå egentligen? Debatten om var husbilar får stå har gått het i sommar. Att husbilsägare övernattar på parkeringsplatser får campingägare att se rött och nu “trappas husbilskriget upp”.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad är camping?

Enligt ett inslag i Sveriges Radio är campingägare upprörda över husbilister som övernattar på parkeringsplatser och Expressen skriver att “husbilskriget trappas upp”. Bara en av tre husbilister övernattar på camping, och campingägarna blir sura för att de förlorar inkomst. Vissa kommuner försöker komma runt “problemet” genom att förbjuda camping utanför campingplatser. Men då kommer ju definitionsfrågan upp – vad är camping?

Går gränsen vid att fälla ut fotsteget, eller är det camping först när jag packar ut stolar och bord? För det kan i alla fall inte kallas camping när man stänger av bilen och sover några timmar. Att sova i bilen är ju inte förbjudet, vare sig i lastbil eller personbil. Tvärtom brukar det väl ur trafiksäkerhetspunkt uppmuntras att man stannar och sover istället för att köra när man är trött!

Förbud är fel väg att gå

Vi tror att campingägarna går fel väg när de blir arga och försöker sätta upp förbud. Först och främst måste man acceptera att många husbilsägare inte har lust att betala för service som de inte behöver. Det betyder inte att dessa turister är ointressanta för kommunen ur ekonomisk synpunkt. Tvärtom! Pengarna som inte läggs på camping, läggs kanske istället på restaurangbesök, shopping och olika sevärdheter.

Och campingägarna då? Ja, de får ju locka med ett intressant utbud. Det finns självklart husbilister som uppskattar fina badplatser och aktiviteter för barn. Sedan kan de ju faktiskt profilera sig med ett antal ställplatser med enklare service för ett lägre pris. Vad säger du?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev