Meny Stäng

Napa Valley och Sonoma – ett måste för vinälskare

Det finns några saker i USA som lockar oss: den storslagna naturen och det härliga vinet. Vi har fått tips om Napa Valley och Sonoma, som vi gärna vill dela med oss av.

Vindistriktet Napa Valley

Napa Valley är förmodligen USA:s bäst kända vindistrikt. Det ligger norr om San Francisco i Kalifornien. Sedan 1800-talet görs det vin här, framför allt Cabernet Sauvignon. Planerar du en vinresa genom Napa Valley och Sonoma är det bäst att starta med hyrbil i San Francisco och köra norrut genom hela dalen.

Att resa genom Napa Valley och Sonoma går bra med barn och familj, men ska du verkligen dit för att du älskar vin är det kanske bäst att resa med likasinnade. Napa Valley är också omtyckt av par för bröllopsfester och bröllopsresor. Planera med flera övernattningar eftersom du inte får köra bil när du har varit på vinprovning. Det finns inte någon årstid att resa som är bäst. Alla har sina ”highlights” och kulturprogrammet pågår året runt.

Napa Valley och Sonoma

En show

I USA är vinodling inte bara framställning av vin utan också – och det är inte mindre viktigt – överdådig show. Regissören Francis Ford Coppolas vinodling ligger i Geyserville. Förebilden sägs ha varit Köpenhamns Tivoli och Coppola bedriver den som en filmkuliss med pool, restaurang och nöjespark. Familjen Wentes vinodling i Livermore Valley har en egen golfbana som räknas vara en av Kaliforniens bästa. Ibland arrangeras konserter på platsen, bland annat Earth, Wind & Fire har spelat här.

Missa inte St. Helena, den charmigaste staden i Napa Valley. Här känner du av vinhistorien som började just här på 1800-talet. Moderna inslag gör att Main Street är en sann dröm för ”shopaholics”. I Calistoga vid Napa Valleys norra ände kan du efter händelserika dagar slappna av och njuta. Här finns flera gejsrar, heta källor och spa-hotel som får dig att glömma vimlet.

Miljövänligt

Napa Valley är en turistattraktion i klass med Disneyland. Men också du som bara kommer för vinets skull kommer att bli nöjd. Vinproduktionen i Kalifornien är miljövänlig och ofta helt biologisk. Vinet är av världsklass, det finns flera exklusiva restauranger och provning är förstås möjligt överallt.

Trots att druvan Cabernet Sauvignon dominerar i Napa Valley produceras också vin av andra druvor, bland annat Zinfandel. Bland de viktiga blå druvorna finns Merlot, Syrah, Pinot Noir, Sangiovese och Nebbiolo. Gröna druvor som odlas är framför allt French Colombard, Chardonnay och en och annan Riesling eller Chenin Blanc.

Sonoma Valley

Staden Sonoma och Sonoma Valley ligger vid Napa Valleys södra del. Sonoma är tämligen obekant men vinet är lika fantastisk som i granndalen. Regionen Sonoma är mycket större än Napa Valley och bjuder på naturupplevelser av världsklass från Stilla havet genom Redwood-skogar till Mayacamas Mountains.

Sonoma Valley är lite som Napas underskattade lillasyster. Det inte lika mycket betoning på show och nöje här. Utbudet av fritidsaktiviteter är dock lika stort: Det finns golfbanor, spa-hotel, stränder, restauranger – och framför allt vin.

Planera en resa på minst tre dagar för att åtminstone hinna med några av de hundra vinodlingarna i Sonoma Valley. Här är man väl förberedd för dig som kommer med bil och tänker stanna över natten. Det finns tillräcklig med övernattningsmöjligheter i alla prisklasser: hotel, motel, spa och campingplatser är öppna året runt.

Napa Valley och Sonoma Valley

Prenumerera på vårt nyhetsbrev