Meny Stäng

Brister i gasolsäkerhet i husbil och husvagn

Annons

För några dagar sedan gjorde Sveriges Radio ett reportage om brandsäkerhet på campingar, och kom fram till att husbilarna och husvagnarna ofta står för nära varandra. Nu har de tittat på gasolutrustningen – och där finns också brister …

Kontrollen är inte längre obligatorisk

Sedan 2009 är det inte längre obligatoriskt att kontrollera att gasolutrustning i husbilar och husvagnar fungerar. Istället är det upp till var och en att beställa, utföra och betala en gasolkontroll. Det har lett till att uppemot varannan anläggning inte kontrolleras, vilket kan utgöra en stor säkerhetsrisk, berättas i reportaget.

Beslutat kritiseras av branschorganisationen Svensk Camping, och Håkan Gusteus kallar det hela för vansinne:

Det var helt klart rent vansinne att ta bort kontroller eftersom det finns många gamla vagnar med mycket gamla gasolanläggningar. Framförallt hade vi som krav att alla vagnar skulle vara gasolbesiktade, den möjligheten har vi ju inte i dag eftersom det inte finns några krav hos myndigheten.

Ökat intresse för camping, trängre på campingplatser och sämre kontroll av gasolutrustningen… vad kan det leda till i framtiden? Vill du veta mer så kika gärna på den här filmen om gasolsäkerhet och läs de här tipsen för säkert gasolbruk.

Camping Maszoperia

Prenumerera på vårt nyhetsbrev