Meny Stäng

Internet på resan 2015 – våra erfarenheter

Som bekant blir det oftast orealistiskt dyrt att använda det svenska mobilabonnemanget för att surfa utomlands. Så hur gör man då för att använda Internet på resan? Vi har varit ute och rest i Europa i två månader nu, och vi har gjort på tre sätt.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Wifi

På vissa ställen finns wifi i Europa och då använder vi förstås det, till exempel på campingar, caféer och McDonalds. Här i Portugal är det oftast enkelt, men i vissa länder är det krångligare. På McDonalds i Tyskland och Italien finns visserligen gratis wifi, men för att få tillgång till det måste man registrera sig med sitt tyska/italienska telefonnummer, dit en kod skickas …

2. Internet-simkort som köps lokalt

Här i Portugal har vi köpt internet-simkort i butik. I vissa länder är det enkelt (som här i Portugal) medan det i andra länder kräver någon slags registrering. Här har vi t.ex. köpt 7-dagars kort med 4 gigabyte för 120 kr. Det finns också icke tidsbegränsade kort, med t.ex. 2 gigabyte för ca 250 kr.

Korten kan användas för att surfa på telefonerna, och även för att dela Internet till datorerna. Några av husbilarna, som står i Portugal hela vintern, har istället valt att registrera sig och skaffa ett prisvärt Internet-abonnemang, med obegränsade gigabyte.

Internet kontantkort
Just nu har vi köpt en sån här box, med ett internet-simkort som ger 4 gigabyte under 7 dagar

3. Internet-simkort via Holiday Phone

Redan innan vi reste köpte vi ett antal internet-simkort via Holiday Phone. Korten vi köpte var på 1 gigabyte styck och priserna var olika beroende på land. Vi köpte ett antal för Frankrike, Spanien, Italien och Kroatien. Vi är inte säkra på att detta alltid varit det billigaste alternativet, men det har varit väldigt smidigt! På detta sätt har vi varit säkra på att ha Internet direkt när vi kommit in i landet, och inte behövt bry oss om krångligheter med registreringar och annat.

Korten måste aktiveras innan de används och detta kan man göra själv innan resan. Eftersom vi reser mellan olika länder får vi hjälp av Holiday Phone med aktiveringen – vi bara kontaktar dem tre dagar innan vi kommer in i landet! Korten har fungerat utmärkt och när vi, vid något tillfälle, haft svårt att få igång dem har vi fått support från Holiday Phone, via mejl (wifi) eller sms. Korten kan användas för att surfa på telefonerna, och även för att dela Internet till datorerna.

Uppdatering: Roamingavgifterna är slopade

Efter att vi skrivit det här inlägget har roamingavgifterna slopats inom EU och i många andra länder, både i Europa och i världen. Det innebär att man i många länder kan surfa på sitt eget mobilabonnemang, som man tar med hemifrån. Om du är osäker på vad som gäller i det land du ska resa till, så kontakta din mobiloperatör och fråga!

Portugal

Prenumerera på vårt nyhetsbrev