Meny Stäng

Julfirande med familjen – och lite om svensk julmat

Annons

Till slut blev det julfirande även för oss! Min mamma bjöd på Juldagen in hela vår familj och hela min brors familj på julbord, kaffe, julkakor och julgodis – som det ska vara på julen alltså. En väldigt trevlig eftermiddag och kväll! Och nu när vi ätit traditionell svensk julmat hela dagen så tänkte jag att vi kunde prata lite om … svensk julmat.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmat i olika länder

Det svenska julbordet är faktiskt ganska unikt. I några av våra närmaste grannländer – Norge, Danmark och Island – serverar man inte alls ett bord med olika rätter som i Sverige på julen utan istället äter man en regelrätt middag. I Norge kan det vara revbensspjäll med potatis, skysås och surkål och i Danmark skinkstek eller anka med potatis, brunsås och rödkål.

När jag bodde på Island serverades lamm med potatis, sås och rödkål. I Finland äter man visserligen många olika maträtter, men de påminner inte så mycket om den svenska julmaten. Där serveras istället rätter som kålrotslåda, morotslåda och piroger.

Vad äter man i andra delar av världen då? När jag googlar verkar det som att man i Storbritannien och USA äter kalkon, i Frankrike en massa exklusiva saker som gåslever, ostron och hummer och i Östeuropa 12 olika rätter som ska symbolisera årets tolv månader. Vilka länders julmat känner du till och kan berätta om?

Ostron
Om man befinner sig i Frankrike kan det hända att man serveras ostron på julen

Svensk julmat och lokala specialiteter

Förr i tiden varierade det svenska julbordet säkert en hel del mellan olika delar i vårt avlånga land. Idag är skillnaderna kanske mindre och på många julbord hittar man klassiker som till exempel sill, gravad lax, ägg, Janssons frestelse, julskinka, köttbullar, prinskorvar, revbensspjäll, leverpastej, rökta korvar, rödbetssallad och vörtbröd. Men vissa variationer finns förstås!

Min mamma serverar till exempel alltid grönkål på julbordet vilket är en halländsk specialitet. Har ni några lokala specialiteter på julbordet i din familj?

Mammas fina julgran, med flaggor som
Mammas fina julgran, med flaggor som har funnits med i flera generationer

Översta bilden: Peters son Billie, Peters son Robin och hans fru Alexandra, Peter, min mamma, mina brorsöner Jesper och Gustav, min bror Johan, min svägerska Anneli och yngste brorsonen Viggo

Prenumerera på vårt nyhetsbrev