Meny Stäng

Nyårsresor – hit reser svenskarna

Svenska resenärer åker på nyårsresor som aldrig förr. Trenden är att fler än tidigare väljer att åka utomlands och fira nyår och den senaste 5-årsperioden har bokningarna under nyårshelgen ökat med 33 procent, enligt Ticket Privatresors statistik. Vart är det populärast att resa för att skåla i champagnen då? Vi presenterar svenskarnas 10 i topp-lista.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Svenskarnas 10-i-topp för Nyårsresor

London är svenskarnas favoritstad nummer ett för nyårsresor. Det är en mäktig upplevelse att skåla in det nya året med nyårsfyrverkerier vid London Eye och allsång när Big Ben slår tolv, säger Karin Starkman Ahlstedt, kommunikationsansvarig Ticket Privatresor.

1. London

I centrala London är det riktig festyra med fyrverkerier vid London Eye. När Big Ben slår tolv stämmer besökarna in i allsång. Festligheterna fortsätter på nyårsdagen med en festlig parad genom gatorna i centrala London.

2. Berlin

1-2 miljoner människor samlas på den två kilometer långa partysträckan fram till Brandenburger Tur. En enorm ljus- och lasershow lyser upp himlen framåt midnatt och avslutas med ett av Europas bästa fyrverkeri vid tolvslaget.

3. New York

Hundratusentals samlas vid Times Square i hjärtat av New York för att fira in nyåret.  Mest kända traditionen är det så kallade ”ball drop”, där ett stort kristallklot glider ner från en hög mast för att nå ända ned vid tolvslaget.

4. Amsterdam

Amsterdamborna älskar att festa, i synnerhet på nyårsafton, och det är festligheter och fyrverkerier på många av stadens torg.  Här finns allt från exklusiva maskeradbaler till gatufester.

5. Barcelona

På stadens stränder och stora torg, som Placa Catalunya, samlas folk för att fira 12-slaget. Glöm inte att köpa tolv vindruvor, en druva för varje klockslag, för att få lycka de kommande tolv månaderna. Intas med cava!

6. Paris

7. Prag

8. Helsingfors

9. Rom

10. Köpenhamn

Vi har aldrig lyckats pricka städerna på listan - men vi har firat nyår på Filippinerna
Vi har aldrig lyckats pricka städerna på listan – men vi har firat nyår på Filippinerna

Har du firat Nyår utomlands?

Vi har firat nyår utomlands några gånger, bland annat i Nya Zeeland, Budapest, Kiev, Malaysia, Filippinerna och Portugal. Men oftast har vi ju varit iväg på längre resor, det vill säga vi har inte rest iväg bara för att fira nyår. Två gånger har vi haft turen att få fira med andra svenska resebloggare!

Nyåret 2012-2013 lyckades vi sammanstråla med jorden runt-seglarfamiljen från Mary af Rövarhamn på en strandbar på Langkawi i Malaysia. Förra nyårsaftonen hade vi turen att bli hembjudna till Åsa och hennes familj som flyttat till Portugal och bloggar på Bortugal. Har du firat nyår utomlands någon gång och var då i så fall? Finns det något ställe där du drömmer om att få fira nyår?

Nyårsfirande på en strand på Langkawi i Malaysia
Nyårsfirande på en strand på Langkawi i Malaysia 2012-2013, där man tänder lyktor på Nyårsafton

Prenumerera på vårt nyhetsbrev