Meny Stäng

Julmarknader i Europa 2023 – 12 tips

Annons

Nu är det dags för julmarknader i Europa 2023! Är du ute och reser någonstans i Europa, eller planerar du att göra någon liten tur? Här hittar du tips på ett antal fina julmarknader i Europa 2023.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Julmarknader i Europa 2023

Under den här mörka tiden kan det vara riktigt mysigt med en upplyst julmarknad, lite folkvimmel och möjlighet att handla delikatesser eller julklappar. Vi tipsar om några populära julmarknader i Europa 2023.

1. Julmarknad i Tallinn, Estland

Julmarknaden i Tallinn har en lång historia, med en traditionsenlig julgran ända sedan 1441. Under julmarknaden hittar du massor av bodar med hantverk, julpynt och delikatesser. Dessutom arrangeras en program med underhållning för stora och små.

2. Nürnberger Christkindlesmarkt, Nürnberg, Tyskland

Tyska Nürnberg är känd för sin julmarknad, med mer än 200 Marknaden är känd för sina nästan 200 stånd med randiga tak. Här hittar du massor av traditionellt hantverk och det är också ett stort fokus på mat, med bland annat Nürnberger Rostbratwürste-korv och mandelkakorna spekulatius.

Julmarknader i Europa 2023

3. Julmarknader i Prag, Tjeckien

Prag är alltid en härlig stad att besöka, och inte minst i juletid. Det finns flera julmarknader i staden, fyllda av hantverk, dekorationer och delikatesser. Bland annat kan du prova den varma dryck som kallas ”punch” eller bakverket ”trdelnik”.

Julmarknader i Europa 2023

4. Julmarknad i Riga, Lettland

I den historiska delen av Riga hittar du Domkyrkotorget, där julmarknad har hållits sedan 1500-talet. Här säljs sådant som keramik, smycken, kläder och lettiska delikatesser. Exempelvis kan du prova den alkoholhaltiga drycken Riga Black Balsam, som har en karakteristisk smak.

Julmarknader i Europa 2023

5. Wiener Christkindlesmarkt, Wien, Österrike

Wiener Christkindlsmarkt är en av Europas största och mest anrika julmarknader. Här hittar du mer än 150 olika stånd med julpynt, kläder, smycken och leksaker. Stämningen förhöjs av en stor julgran, en krubba i verklig storlek, ett lönnträd med lysande hjärtan samt barnaktiviteter såsom skridskoåkning och gammaldags karusell.

  • Var: Rathausplatz, Wien
  • När: 10 november – 26 december 2023

6. Julmarknad i Krakow, Polen

Varje år anordnas en stor och populär julmarknad vid det stora torget Rynek Glowny i Krakow. På marknaden kan du fynda julklappar eller testa lokal polsk mat och dryck. Dessutom arrangeras ett program med musik och olika uppträdanden.

7. Jul på Tivoli i Köpenhamn, Danmark

I Köpenhamn arrangeras en rad olika julmarknader, varav den på Tivoli är en. Varje år i december förvandlas Tivoli till en magisk plats med belysning, stånd, delikatesser och mycket annat. Naturligtvis kan du träffa tomten också!

8. Julmarknader i Hamburg, Tyskland

Den mest kända julmarknaden i Hamburg är den som arrangeras utanför stadens rådhus. Här möts du av en stor julgran samt massor av stånd med hantverk och delikatesser. Detta är dock inte stadens enda julmarknad, utan det finns också en hel rad andra marknader att upptäcka.

9. Winter Wonders i Bryssel, Belgien

Eventet ”Winter Wonders” arrangeras i och runt Grote Markt i centrala Bryssel. Winter Wonders bjuder bland annat på julmarknad med 200 stånd, karuseller, julgran samt en ljud- och ljusshow. Dessutom kan du förstås passa på att smaka belgiska våfflor och annat gott.

WIFI.se
Julmarknader i Europa 2023

10. Julmarknad i Zagreb, Kroatien

I Kroatiens huvudstad Zagreb vet man hur man ska göra för att få till julstämningen. Här kan du uppleva massor av belysning och i stånden kan du handla allt från hantverk till kläder och smycken. Missa heller inte att testa det populära bakverket ”fritula”.

  • Var: Ban Josipa Jelačića Square och King Tomislav Square
  • När: 2 december 2023 – 7 januari 2024
Julmarknader i Europa 2023
Eller så kanske du vill prova på ”fritule”?

11. Julmarknad i Åbo, Finland

I finländska Åbo arrangeras två julmarknader. Julmarknaden på Gamla Stortorget sprider julstämning under fyra helger. På torget kan du hitta hantverk, delikatesser och föreställningar med musik och teater. På Åbos nya Salutorget finns också marknad, med karusell, shopping och matupplevelser.

  • Var: Gamla Stortorget och Åbos nya Salutorget
  • När: Gamla Stortorget: 25-26 november, 2-3 december, 9-10 december och 16-17 december 2023, Åbos nya Salutorget: 25 november till den 22 december 2023
  • Läs mer om Åbo: 25 saker att se och göra i Åbo

12. Julmarknad i Budapest, Ungern

Det finns flera julmarknader i Budapest, och den mest kända är den som ligger vid Vörösmarty Tér mitt i staden. Här hittar du massor av hantverk, julpynt och delikatesser. Dessutom kan du smaka sånt som korvar, langos och ”skorstenskaka”.

Julmarknader i Europa 2023

Fler tips på julmarknader i Europa 2023?

Har du kanske fler tips på fina och mysiga julmarknader i Europa 2023? Berätta gärna!

Fotona i artikeln är dels våra egna, och dels foton från bildbankerna Pixabay och Unsplash

Prenumerera på vårt nyhetsbrev