Meny Stäng

Res genom Europa i böckernas värld

Annons

Europa är en intressant kontinent med massor av kultur och historia. När man reser till ett land kan upplevelsen ibland bli ännu större om man väljer att under resan läsa en bok som utspelar sig i just det landet. Eller så kan man ju ligga hemma i soffan och resa genom Europa i böckernas värld!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi presenterar 12 skönlitterära böcker som tar dig med till 12 olika länder i Europa. Har du några fler tips på spännande eller intressanta skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Europa?

Estland: Utrensning av Sofi Oksanen

utrensning

Utrensning är ett litterärt mästerverk. Då och då möter man författare som kan bemästra språket, men att också bemästra berättandet, det är en konst. I den här boken får vi möta en gammal kvinna på den estniska landsbygden. Hon jagar flugor och gör inläggningar. Plötsligt får hon syn på ett bylte i trädgården, är det en människa? Och varför bär den gamla kvinnan, som syltar och saftar, på så mycket rädsla? Byltet i trädgården är inte bara en människa, utan en flicka som bär både kvinnans och Estlands historia. Och som är jagad. Det här är både en thriller och en historisk roman. Läs den!

Finland: Hägring 38 av Kjell Westö

hagring-38

I Hägring 38 får du följa med till det intellektuella Helsingfors på 30-talet. I en herrklubb diskuteras politik och det som håller på att hända i Europa från olika politiska perspektiv. Intressant att läsa om i efterhand! Jag (som anser mig ganska bra på svenska språket) får också för en gångs skull lära mig en hel del nya ord. Boken är inte bara utbildande, utan också spännande! Genom hela berättelsen får man följa, fru Wiik, sekreterare till en av medlemmarna i herrklubben, vars mörka hemlighet leder i oväntad riktning.

Frankrike: Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay

sarahs-nyckel

Sarahs nyckel är en bok man inte vill lägga ifrån sig! När den franska polisen knackar på hos Sarahs familj i Paris 1942 gömmer hon sin lillebror i garderoben, låser och lägger nyckeln i fickan. Hon tror att de ska komma tillbaka lite senare, men istället förs de till sportarenan Vel´d´hiv tillsammans med tusentals andra judar och låses in. Dagarna går medan Sarah alltmer desperat fingrar på nyckeln i fickan. Parallellt med historien om Sarah får man följa den fransk-amerikanska journalisten Julia Jarmond, som 60 år senare skriver ett reportage om Vel´d´hiv-razzian – en episod i historien som fransmännen tycks vilja glömma.

Italien: Stål av Silvia Avallone

stal

Stål pulserar livet kring stålverket, där det slamras i den intensiva hettan, och där någon då och då blir av med en hand. Barnen kissar i hyreshusens trappuppgångar, männen drygar ut kassan med kriminalitet och kvinnorna knaprar tabletter och blir gamla i förtid. Berättelsens unga huvudpersoner, Anna och Francesca, konstaterar att de aldrig sett snö men däremot knark. Boken kretsar kring tjejernas plötsliga upptäckt av sig själva som sexuella varelser, och som centrum för männens blickar. Frågan som följer en genom boken: om man är född här, får man bryta upp och välja ett annat liv då?

Kroaten: Blackout av Johanne Hildebrandt

blackout

I Blackout får man följa Johanne Hildebrandt under hennes tio år som krigsreporter på Balkan. När hon först kom till Kroatien för att bli krigskorrespodent höll det på att sluta illa. Hon träffades av granatsplitter, blev arresterad för spioneri och hotades med deportering. Med tiden lärde hon sig arbeta i krig och detta är hennes hemska och viktiga berättelse. I den senaste versionen av boken finns dessutom ett kapitel som avslöjar vad som hände med huvudpersonerna efter kriget. Det är många år sedan jag läste den, men vissa scener har etsat sig fast…

Polen: Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg

ett-kort-uppehall-pa-vagen-fran-auschwitz

I Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz berättar Göran Rosenberg historien om sin pappa, som mirakulöst överlevde judeförintelsen och Auschwitz. I nästa epok i livet hamnar pappan i Södertälje tillsammans med sin fru, som gjort samma resa. Steg för steg tar de sig an det nya landet. De får jobb på fabrik, de flyttar in i en liten etta med kokvrå, de lär sig språket, de får ett barn som de ger det svenskaste av alla namn: Göran. Det förefaller gå riktigt bra och det är först efter hand som det visar sig att Görans pappa kanske inte överlevt Auschwitz ändå, att ondskan inte bara dödar fort utan också långsamt.

Rumänien: Begrav mig stående av Isabel Fonseca

begrav-mig-staende-zigenarna-och-deras-resa

Begrav mig stående berättar om den folkgrupp som det kanske finns mest fördomar om: zigenarna. Isabel Fonseca är en amerikansk journalist som levt med zigenare i Östeuropa och som gjort ett seriöst försök att förstå deras historia. Var kommer de ifrån? Varför har de levt ett liv som nomader? Vad är det som gör att ”vi andra” har haft svårt att acceptera dem? Värd att läsa om man är nyfiken på världen! Och titeln? Den refererar till en zigensk man som i ett dramatiskt avsked utropar ”Begrav mig stående, hela mitt liv har jag legat på knä”.

Ryssland: Tjuvarnas stad av David Benioff

tjuvarnas-stad

Tjuvarnas stad utspelar sig under vintern 1942, när Leningrad är belägrat av tyskarna. Det är ohyggligt kallt och för invånarna är varje dag en kamp för att överleva kyla, svält, bombanfall och kriminalitet. Den 17-åriga Lev ertappas med att stjäla från en tysk fallskärmssoldat och placeras i en cell tillsammans med desertören Kolja. De båda killarna väntar på en oundviklig avrättning, men får istället ett mycket märkligt uppdrag. Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och lovar de bägge killarna livet, om de lyckas skaffa fram äggen.

Storbritannien: Barnmorskan i East End av Jennifer Worth

barnmorskan-i-east-end-en-sann-berattelse-fran-1950-talets-london

Barnmorskan i East End är en fascinerande och sann berättelse av Jennifer Worth, som under 1950-talet jobbade som barnmorska och sjuksköterska i Londons fattigaste delar. Boken är ett fascinerande historisk dokument, som inte minst berättar om kvinnosynen och läkekonsten i Europa för inte så längesedan. Lite omtumlande är det ibland att inse hur fattigt och underutvecklat det kunde vara i vår del av världen så sent i tiden att människor fortfarande kan minnas det.

Sverige: Att föda ett barn av Kristina Sandberg

att-foda-ett-barn

Att föda ett barn är en berättelse om Sverige på 30-talet. Maj blir gravid och tvingas gifta sig för att behålla hedern. Äktenskapet blir inte riktigt vad hon önskat och under läsningen är jag oupphörligen lycklig över att jag inte lever på den tiden då kvinnor var tvungna att anpassa sig och bli hemmafruar. Boken är en intressant (kvinno)historisk skildring och om man är intresserad av svensk husmanskost är det en verklig guldgruva! Från första sidan till sista äter man sig igenom det ursvenska köket.

Tykland: Boktjuven av Markus Zuzak

boktjuven

Boktjuven är en på flera sätt annorlunda bok. Historien berättas av Döden och utspelar sig i Nazityskland, men som om Nazityskland bara är något diffust som pågår i bakgrunden. Om man är en nioårig flicka har man ingenting att jämföra med och Nazityskland förefaller ganska normalt. Att gömma en jude i källaren är farligt, men inte vansinnigt konstigt. Många hatar judar och följer Fuhrern genom Hitlerjugend, andra fokuserar på att stjäla böcker. Fascinerande läsning!

Österrike: De utvalda av Steve Sem-Sandberg

de-utvalda

De utvalda utspelar sig på kliniken Spigelgrund i Wien. Man vet ju (tyvärr) vad som hände med judarna under andra världskriget. Man vet också att Nazityskland, i ett försök att ”rena rasen”, ville utrota människor som bar på ärftliga sjukdomar och andra ”dåliga karaktärsdrag”. Men vad hände med de handikappade och ”icke perfekta” barnen då? Jo, de skickades till kliniker som Spiegelgrund. Här betydde ”behandling” avlivning och föräldrarna, som naturligtvis frågade efter sina barn, fick besöksförbud. Läsvärt och ögonöppnande!

Tidigare inlägg i denna serie:

Har du barn och vill läsa för dem? Läs gärna dessa tips om hur man läser för barn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev