Meny Stäng

Res till Nord- och Sydamerika i böckernas värld

Drömmer du om den amerikanska kontinenten – om USA, Kanada eller Sydamerika? Vill du få en inblick i en annan kultur medan du ligger hemma på soffan i Sverige, eller saknar du kanske den perfekta läsningen inför Amerika-resan? Gör en resa till Nord- och Sydamerika i böckernas värld! Vi presenterar 5 skönlitterära böcker som tar dig med till 5 olika länder på den amerikanska kontinenten. Har du några fler tips på skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Nord- eller Sydamerika?

Bolivia: El Choco av Markus Lutteman

el-choco

El choco är inte en litterär upplevelse. Däremot är det en fascinerande resa in i en värld som man helst upplever just såhär, på avstånd. Efter en misslyckad knarksmuggling hamnar Jonas Andersson i det beryktade San Pedro-fängelset i Bolivia. På avdelningen finns inga lås på cellerna och inga vakter. De våldsamma och beväpnade fångarna styr tillvaron helt själva. De driver restauranger, går kurser i papier maché, idkar knarkhandel och bestämmer vem som förtjänar att dö, på olika brutala vis.

Fruar och barn bor periodvis på fängelset liksom de rika knarkkungarnas tjänstefolk. Har man pengar kan man ta in en byggfirma för att lyxrenovera sin ”lägenhet” och kanske skaffa en jacuzzi. I den här brutala och korrumperade tillvaron börjar Jonas ironiskt nog ordna upp sitt liv: han slutar med drogerna, gifter sig och blir pappa.

Colombia: Även tystnaden har ett slut av Ingrid Betancourt

även tystnaden har ett slut

I Även tystnaden har ett slut berättar den fransk-colombianska politikern Ingrid Betancourt om sina sex år i den colombianska djungeln, i FARC-gerillans våld. Detta är en berättelse om lidande, men också om hur man kan utvecklas som människa även under mycket knappa förhållanden. Man fascineras av de unga tjejerna och killarna i gerillan som godmodigt accepterar de torftiga livsvillkor som tilldelats dem. Dessa ungdomar är beredda att slita hårt utan att klaga, att skratta och dansa när tillfälle ges och att ibland visa ärlig och mänsklig välvilja.

Men det här är också ungdomar som, ofta utan att ifrågasätta, kan upprepa mantran som ”Mänskliga rättigheter är ett borgerligt begrepp”. FARC är en hierarkisk organisation där man måste ”ansöka” om det mesta och där kvinnor har en underordnad roll. Ofta tycks det som att de själva står för just det som de kämpar emot. Man är väldigt glad att man slipper vara där på riktigt, men att vara där genom boken ger upplevelser och insikter väl värda tiden. Jag var helt fast!

Kanada: KANADA AV RICHARD FORD

kanada

I Kanada får du följa Dell och hans tvillingsyster som lever ett rotlöst liv i USA på 60-talet, eftersom deras pappa jobbar på flygbaser och då och då blir förflyttad mellan olika stater. När pappan blir av med jobbet ger han sig in i olika business som att sälja bilar, fastigheter och stulet kött. De mer och mer kriminella affärerna leder, osannolikt nog, till att Dells båda föräldrar genomför ett bankrån.

När föräldrarna åker fast sprids hela familjen för vinden och Dell hamnar hos en avlägsen och mycket excentrisk bekant till mamman på den kanadensiska landsbygden. Historien berättas snyggt från den 15-årige Dells perspektiv.

Kuba: Drömhjärta av Cecilia Samartin

dromhjarta

Drömhjärta  är en omskakande och vacker berättelse från Kuba. Man får följa de två kusinerna Nora och Alicia, som växer upp tillsammans på Kuba på 50-talet. Då lever de en skyddad och privilegierad tillvaro, med det svarta hembiträdet Beba och de katolska nunnorna i skolan. När Castro kommer till makten omkullkastas tillvaron. Nora flyr med sin familj till USA. Alicia och hennes familj blir kvar.

Under alla år fortsätter de att brevväxla, med brev från två till synes olika planeter. Till en början är Alicia och hennes man hängivna kommunismen och tror på förändringarna, men med tiden börjar grannar förråda varandra och maten tar slut. Till slut kan Nora inte motstå att resa tillbaka för att försöka hjälpa sin kusin. En bok som jag inte ville skulle ta slut!

Nyhetsbrev

USA: Drömmen av Harry Bernstein

drömmen

Drömmen är en bok jag definitivt kan rekommendera! Bernstein debuterade som författare vid 95 års ålder med boken ”Den osynliga väggen”. Det här är hans andra roman där han berättar om hur han, när han var tio år, emigrerade med sin fattiga judiska familj från England till USA.

Det nya landet drabbas hårt av depressionen och drömmen om ett bättre liv förblir delvis bara en dröm. Harrys änglalika mor gör sitt bästa för att underlätta livet medan den elake fadern gör allt som står i hans makt för att svärta ner tillvaron. Om hur viktiga pengar är när man inte har dem, men ännu mer om hur viktig kärleken och relationerna är.

Fler inlägg i denna serie:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev