Meny Stäng

Res till Asien i böckernas värld

Annons

Är du nyfiken på Asien, men planerar att vara hemma i Sverige i vinter? Gör en resa till Asien i böckernas värld! Vi presenterar 12 skönlitterära böcker som tar dig med till 12 olika asiatiska länder. Perfekt för soffan en kylig svensk vinterkväll – eller varför inte som läsning på flyget till Asien? Har du några fler tips på skönlitterära böcker eller memoarer som utspelar sig i Asien?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bangladesh: Innan floden tar oss av Helena Thorfinn

Innan floden tar oss får du följa med till Dhaka i Bangladesh. Här får du följa två helt olika historier, som mot slutet flätas samman. I den ena historien möter du den svenska familjen Paulin, som försöker finna sig till rätta bland biståndspolitik, glitterbaler och barnkalas med inhyrda clowner.

I den andra historien får du följa de fattiga tonårssystrarna Mina och Nazrin, som flyr till Dhaka från hembyn, för att slippa giftas bort och bli slavar till fyrtio år äldre män.

Asien i böckernas värld

Brunei: Harem av Jillian Lauren

I Harem får du följa Jillian, en vilsen amerikansk 18-åring som studerar teater och försörjer sig genom att arbeta som strippa. Rotlöshet och ständig jakt efter kickar leder till att hon hoppar på det minst sagt spektakulära erbjudandet om att, som lyxprostituerad, ingå i prins Jefris harem i saltanatet Brunei. 

Det som är tänkt att bli två veckor blir två år. Champagnen och ädelstenarna flödar i Brunei och Jillian dras in i en smutsig maktkamp om prinsens uppmärksamhet.

Indien: Delhis vackraste händer av Mikael Bergstrand

I Delhis vackraste händer får du lära känna Göran Borg. Karriären har stannat upp, frun har lämnat honom och hårfästet klättrar envist uppåt. När han tror att det inte kan bli värre får han sparken, luras iväg på en charterresa till Indien, drabbas av en hemsk diarré och tror att han ska dö på ett sjaskigt hotellrum i Jaipur. Men då knackar textilimportören Yogi – en man i sina allra bästa och mest underbara år – på dörren och livet tar en helt ny vändning för Göran.

Iran: Mitt Iran av Shirin Ebadi

I Mitt Iran berättar Shirin Ebadi, mottagare av Nobels fredspris 2003, sin historia, som till stor del handlar om livet för kvinnor i Iran. Shirin blev en av Irans första kvinnliga domare, men degraderades till kontorsbiträde när regimen efter revolutionen förklarade att kvinnor var olämpliga i sådana befattningar. 

Så småningom fick hon tillstånd att öppna en egen advokatbyrå, och hon koncentrerade sig på att försvara mänskliga rättigheter, inte minst för kvinnor i politiskt laddade fall.

Israel: Morgon i Jenin av Susan Abulhawa

Morgon i Jenin kan ses som ett inlägg i den infekterade Israel-Palestina-konflikten, och som utomstående mediekonsument är det svårt att förstå alla aspekter av den. Det är däremot inte svårt att följa huvudpersonen Amal och hur hennes, alltmer decimerade, familj tar sig igenom decennier av konflikter, krig, fördrivning och flyktingtillvaro. En upprörande och blodig, men också varm, bok som utspelar sig tänkvärt nära i tid och rum.

Japan: En geishas memoarer av Arthur Golden

I En geishas memoarer får du följa med till en värld där en flickas oskuld auktioneras ut till högstbjudande, där kvinnor tränas till att tjusa mäktiga män och där kärleken betraktas som en illusion. Detta är en trollbindande berättelse som för dig till en tid och en värld lång ifrån vår egen, till geishornas Japan.

Kina: Vilda svanar av Jung Chang

Vilda svanar skildrar tre generationer kvinnors liv i 1900-talets Kina, under en tid som varit både våldsam och föränderlig. Genom att följa en familj och ta del av hur historien på olika sett drabbar dem får man en fantastisk inblick i Kinas historia. Vilda svanar räknas som en modern klassiker och har blivit en bästsäljare i över 30 länder med fler än 10 miljoner tryckta exemplar.

Nordkorea: Flykten från läger 14 av Blaine Harden

I Flykten från läger 14 får du följa med till Nordkorea och de noga vaktade fångläger som rymmer hundratusentals fångar. Den amerikanske journalisten Blaine Harden har skrivit den osannolika berättelsen om Shin Dong-hyuks flykt från läger 14, som slutligen tog honom hela vägen till Sydkorea och USA. 

Shin föds i fånglägret och lär sig hur man överlever genom att ange familj och vänner. Han vet inte att världen är rund eller vad som finns utanför elstängslen. Det är först när han träffar en berest medfånge som han börjar smida planer på att ta sig ut …

Pakistan: K2 på liv och död av Fredrik Sträng

I K2 på liv och död får du uppleva den sortens äventyr som är skönast att uppleva i bokform, och inte på riktigt. Fredrik Sträng berättar om expeditionen 2008, då 11 klättrare fick sätta livet till. Visst undrar man varför de utsätter sig för det här, men det är också fascinerande att följa dem uppför berget.

Fredrik delar med sig av sina personliga tankar och tar en med genom påfrestningarna på berget, den svindlande naturen och kamratskapen mellan teamen från vitt skilda delar av världen. Allt medan man oifrånkomligen reser mot det ödesdigra slutet.

Ryssland: Ängeln i Groznyj av Åsne Seierstad

I Ängeln i Groznyj får du följa med Åsne Seierstad, när hon som 24-årig nyutexad journalist liftar med ett militärplan från Moskva till kriget i Tjejtenien. Det här är berättelsen om ett folk som deporterats, smutskastats och gång på gång fråntagits allt. 

I boken får man möta tjetjenska familjer där männen blivit bortförda, föräldrar till unga tjetjenska terrorister (i den ryska teatern), föräldrar till unga ryska rasister som hatar tjetjener, den tjetjenske presidenten som ordnar glassiga events till sin egen ära och ängeln i Groznyj – kvinnan som utan att kräva nåt i gengäld tar hand om Tjetjeniens föräldralösa barn.

Saudiarabien: Resa i Sharialand av Tina Thunander

Resa i Sharialand får du följa med Tina Thunander från den dagen då hon lite bortkommet landar i kungadömet och får en lektion från informationsministeriets utsände som förklarar varför kvinnorna måste täcka sina ben – för att männen blir kåta annars. Detta är en bok om ett muslimskt samhälle, skriven av en västerländsk kvinna.

Ett tydligt utifrånperspektiv alltså, men ändå intressant. Det är inte bara Tinas röst som hörs i boken utan framför allt de som intervjuas: kvinnorna på Universitetet, gästarbetarna, prinsarna, den lärde mannen som utfärdar fatwor och den före detta shariadomaren.

Thailand: Den första lögnen av Sara Larsson

Den första lögnen handlar om våldtäkt och mäns våld mot kvinnor, men framför allt om samhällets syn på våldsamma män och om hur de behandlas av rättssystemet. Detta är förstås ett viktigt ämne och man dras med i den spännande berättelsen, som utspelar sig både i dåtid och nutid, både i Sverige och i Thailand. Jag tycker ibland att berättelsen blir lite krystad och inte når ända fram, men den är ändå läsvärd!

Asien i böckernas värld

Prenumerera på vårt nyhetsbrev