Meny Stäng

Populärt på Instagram – vi har kollat vår statistik

Vad är populärt på Instagram egentligen? Vilken sorts bilder vill folk se? Det beror förstås väldigt mycket på vilka följare man har, och vi bestämde oss för att kolla vad just våra följare gillar. Resultatet var delvis väntat … och delvis ganska oväntat!

Att kolla vad som är populärt på Instagram

Det började med att jag (Helena) gick in och kikade på Instagrams egen statistik över vårt konto. Vi har ett företagskonto, och då finns nog lite mer information än om man har ett vanligt privat konto. Vi kan till exempel se vilka inlägg under året som haft bäst räckvidd.

Statistiken talar sitt tydliga språk. Det är inte blånande berg eller grönskimrande hav som hamnar i topp utan … husbilar! Bland inläggen med störst räckvidd under året hittar vi foton på vår husbil, foton på husbilar vi lånat och foton på husbilar vi sett på mässor.

Instagram

Ett nördigt statistik-inlägg

Efter detta blev jag lite nyfiken på att kolla djupare på siffrorna, och jag ber redan nu om ursäkt för ett nördigt statistikinlägg. Jag tror för övrigt att jag börjar inse varför jag jobbar med utvärdering på dagarna – jag gillar ju staplar och diagram och ordning och sånt.

Jag snöade plötsligt in på att kolla vilka motiv som är och varit mest populära på vårt Instagramkonto under 2019. Man kan ju tro att jag inte har någonting alls att göra om dagarna, men så är det ju inte riktigt. Nåja, såhär räknade jag:

  • Mest populära motiv utifrån räckvidd: Jag räknade antal inlägg för varje typ av motiv samt hur stor andel (procent) av dessa som fick en räckvidd på minst 900.
  • Mest populära motiv utifrån gilla-markeringar: Jag räknade antal inlägg för varje typ av motiv samt hur stor andel (procent) av dessa som fick minst 150 gilla-markeringar.
Populärt på Instagram

Mest populärt utifrån räckvidd

När det gäller vilka motiv som fått mest räckvidd så är det ju utan tvekan bilder på både vår husbil och andras husbilar. Dessutom sprider sig bilder på Peter, båtar, stränder och berg. Om vi vill att många ska se våra inlägg ska vi däremot inte lägga upp bilder på städer, mat, sevärdheter, stugor/byar eller djur.

Mest populärt utifrån gilla-markeringar

Bilder på vår husbil har också fått många gilla-markeringar, men andras husbilar är inte lika populära om man tittar på det här sättet. Däremot har vi fått många gilla-markeringar på bilder på båtar och på vår husbåt. Betydligt färre bemödar sig med att klicka på gilla-knappen om vi laddar upp foton på mat, städer, stugor/byar, djur eller folk och fest.

Väntade resultat eller förvånande?

Vi har många följare som reser med husbil, så det var förstås väntat att husbilsmotiv är populära. Däremot är jag lite förvånad över att bilder på djur är så impopulärt. Själv älskar jag bilder på djur.

Vilken typ av bilder gillar du på Instagram?

Följ oss gärna på @freedomtravelnews

Prenumerera på vårt nyhetsbrev