Meny Stäng

Hur blir resandet efter corona?

Annons

Hur blir resandet efter corona, egentligen? Tar allting paus nu, bara för att sedan bli som vanligt igen? Eller kommer ingenting någonsin bli ”som vanligt”? Vi bollar några olika tankar och scenarion, men framför allt är vi intresserade av att veta vad du tror!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vi har vant oss vid att resa fritt

Att resa (nästan) fritt i världen har varit en självklarhet för många av oss. Ändå får det kanske ses som ett undantag i världshistorien. Det är ju bara under en viss tid, och bara i en viss del av världen, som det varit självklart att kunna resa vart man vill.

Hur långt (och hur ofta) reste våra mor- och farföräldrar egentligen? Eller deras föräldrar? Och hur långt har mindre bemedlade bybor runt om i världen brukat resa? Eller människor i länder där det är svårt att få visum? Nej, det som varit normalt för oss har långt ifrån varit normalt under all tid eller för alla.

väskor

En tankeställare

Just nu kan vi inte resa eftersom hela världen tampas med ett elakt virus. En del tror att allting snart blir som vanlig igen, att vi bara ska pausa två månader, innan vårt vanliga liv drar igång. Andra tror att detta är en vändpunkt, ett tillfälle att reflektera och ändra färdriktning. Vad tror du? Kommer allting snart bli som vanligt, eller har vi för alltid ändrat riktning?

Himmel

Praktiska komplikationer och hinder

En sak som vi tänker på är de rent praktiska komplikationerna, som skulle kunna ta tid. När är det möjligt att öppna upp gränserna igen? Om ett land (till slut!) blir av med smittan, vill de då verkligen öppna upp för resenärer som kan ta med smittan in i landet igen? Kommer länder att välja att öppna upp sina gränser endast gentemot vissa andra länder? Kommer man öppna, men införa strikta regler kring feberkontroll eller karantän?

Några exempel

  • Om ett land i Europa blir av med smittan före de andra, stänger det landet gränserna för andra länder då?
  • Om till exempel Sverige och Tyskland blir smittfria och vi får resa fritt mellan länderna, hur kontrolleras gränserna då?
  • Om flera länder är smittfria, men ett land plötsligt får ett nytt fall, stängs gränserna på nytt då?
  • Om smitta finns kvar i Europa under året, och kommer och går, kommer gränserna då öppnas alls?
gräns

Ett förändrat synsätt

En annan sak vi tänker på är hur vi människor påverkas. Även om gränserna öppnas upp, kommer vi känna annorlunda? Kommer vi ha samma lust att resa tvärs över jordklotet, eller kommer vi vara lite mer rädda, försiktiga, återhållsamma?

Vi har tidigare skrivit om att vi tror att människor, på grund av corona och på grund av miljödebatt, kommer vara mer intresserade av natur, camping och näraliggande resmål. Samtidigt tänker vi ibland att vi människor kanske glömmer bort. Kanske är vi snart tillbaka i långväga charterresor och snabba cityweekends. Vad tror du? Vi undrar:

  • När (och hur) tror du att gränser kommer öppnas mellan länder?
  • Kommer resandet bli som innan, eller kommer det förändras?
  • Hur kommer du själv vilja resa i framtiden?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev