Meny Stäng

Ngorongoro, Tanzania – Tant Anna i Edens lustgård

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Edens lustgård, orden kom till mej när jag stod på en klippkant och tittade ut över Ngorongorokratern, det var hisnande vackert och ett lätt lager av morgondimma svepte över landskapet målat i 50 nyanser av grönt. Vyn träffade mej som ett knytnävsslag i solar plexus.  

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Resan, med fyrhjulsdriven jeep startar i Arusha, Tanzania och vidare norrut, Ngorongoro sträcker sig mellan Serengeti i väst och Great rift valley i öster.  

Ngorongorokratern är en så kallad kaldera, dvs en kittel som skapats av vulkanutbrott, denna kaldera är världens största och mäter 16 x 19 kvadratkilometer. Man tror att vulkanen var runt 5 kilometer hög och hade sitt utbrott för runt 3 miljoner år sedan.  

Själva kratern är bara en liten del av det naturskyddade området som också finns med på UNESCOs världsarvslista. Ngorongoro  Conservation area; NCA, är inte någon nationalpark, det är en speciell typ av naturskyddsområde vilken tillåter att tex massajer får bo och hålla sin boskap här. 

Massajerna är runt 40 000 och flera av deras boplatser går att besöka mot betalning. 

Vi rullar vidare … 

Naturtyperna är högland, savann och skog och ytan är storleksmässigt jämförbart med Västmanland. 

Underverk … javisst, Ngorongoro ÄR ett underverk och dessutom ett av Afrikas 7 underverk. 

Sjön, rosafärgad av tusentals flamingos

Den svarta noshörningen/spetsnoshörning är en högst utrotningshotad art, här finns det runt 20 stycken. Svart noshörning är mycket mindre än en vanlig noshörning, dess huvudform är mera spetsigt och anpassad till att kunna äta buskar emedan den vanliga noshörningen har ett trubbigt huvud anpassat för att äta gräs. Att den är utrotningshotad beror naturligtvis på tjuvjakt, hornen är viktiga i den asiatiska läkekonsten. 

För den som gillar fåglar är det optimalt, mer än 500 arter finns att skåda.  

Sadelnäbbsstork
Krontrana

The BIG FIVE är ett känt begrepp, ett måste om man är på safari, alla fem finns att se i Ngorongoro; elefant, buffel, noshörning, lejon samt leopard. Vad man däremot inte ser är giraffer, detta pga att deras kroppsbyggnad gör att de inte kan förflytta sig i den kuperade terrängen. 

WIFI.se

Runt 25 000 djur har sin hemmaplan i kratern, inte bara the big five. 

Hyenan är en ensam själ som ser luggsliten ut, även fast hyenan är ett gruppdjur ser man de oftast ensamt jagande över savannen, de äter as samt färskvara i form av mindre däggdjur, fåglar och ägg. 

Vårtsvinen lever i ett matriarkat, alltså suggor och kultingar för sej och galtarna ensamma. 

De gräsätande gnuerna är speciella … Och många. 

Stora flockar av zebror, hur är det nu, går ränderna aldrig ur? 

Flodhästarna tar sig ett bad i lerpoolen, vi måste hålla avstånd och får stå på en slags brygga ganska långt ifrån. Det är inga små däggdjur detta, en flodhäst kan väga upp till 2000 kilo, bara huvudet väger runt 450 kilo. 

Och ja, flodhästar kan te sig gulliga och fredliga där de ligger o plaskar i sin pool men i fel situation går de till anfall och det kan leda till dödsfall, inte alls ovanligt. Dess hörntänder kan bli 50 cm långa … Vi håller oss på vår brygga. 

Denna dag är det inte många turister som kör sina gamedrive, chaufförerna håller kontakt via kommunikationsradio om något spännande ses. Ett samtal säger lejon och vi åker dit. Lejonen tar ingen större notis om oss. 

Ngorongoro kan absolut betraktas som mänsklighetens vagga, i ravinen Olduvai Gorge har många fynd av fossila mänskliga kvarlevor hittats, man tror att människans föregångare bodde här för 3 miljoner år sen. Hisnande. 

För botanikintresserade, ja, massor att se, på bilden ett korvträd. 

Det finns många sätt att se detta område, de flesta gör det från jeep, en så kallad gamedrive. Man kan också göra walkingtours, flyga luftballong samt rida, allt efter tycke, smak och plånbok. Arrangörer finns naturligtvis i mängd, min åsikt är att man anlitar en lokal förmåga så man slipper att ens pengar hamnar i många mellanhänder och i stället går direkt till den som behöver det bäst. 

De flesta safaris utgår från Arusha, kör via Lake Manyara, Ngorongoro och avslutar i Serengeti. Avstånden är inte så långa men vägarna usla och det innebär också övernattningar. Boendemöjligheter finns i alla prisklasser och varianter, allt från lyxiga lodger till tältkamper. 

Bra att veta om Ngorongoro, Tanzania

Ta sig hit och runt

  • Flyg: Flyg till Kilimanjaro airport som ligger i Arusha, utgångspunkten för de flesta safaris. 
  • Lokala turer: I Arusha finns en mängd lokala förmågor som arrangerar allt ifrån safaris till Kilimanjaroklättring. Prisbild är extremt olika beroende på nationell/internationell aktör. 

Praktisk info

  • Visum: Online eller eventuellt VOA; visa on arrival. 
  • Dricks: Ja, allt ifrån chaufförer till guider förväntar sig lite extraslantar.
  • Hälsa: Vacciner enligt råd från vaccineringscentral, malariaprofylax, myggspray och myggnät. Vatten endast från flaska. 
  • Boende: Arusha är en rörig stad, jag tycker Moshi däremot var alldeles utmärkt att ladda upp och ladda ner i. 
  • Resa vidare: Många föredrar att avsluta på Zanzibar eller varför inte Mafia island, går utmärkt att flyga från Kilimanjaro airport. 
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60 årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev