Meny Stäng

Yttrandefrihet är inte självklart

Annons

När man har växt upp i ett land som Sverige är det lätt att ta yttrandefriheten för given. Självklart kan jag tänka och tycka vad jag vill. Självklart kan jag skriva det här på min blogg. Men detta, att uttrycka vad man vill, är långt ifrån självklart på många håll i världen.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En artikel om Dawit Isaak

Igår publicerade 91 tidningar runt om i landet en artikel om Dawit Isaak, som då suttit fängslad 2 979 dagar i Eritrea, skriven av svenska Akademiens ständige sekreterare Peter Englund. Isaaks “brott” är yttrandefrihet, och hans pris för “brottet” är mycket högt.

Långt ifrån självklart

Vi ska inte glömma att den yttrandefrihet som vi åtnjuter långt ifrån är självklar i andra delar av världen. Vi ska inte heller förledas att tro att svenska regler gäller utomlands, när vi behagar ha semester.

Många länder i världen kränker yttrandefriheten och de mänskliga rättigheterna. Kina har många gånger kritiserats för sin censur (The Great Firewall of China) och för sitt sätt att behandla medborgarna. Inte heller svenskarnas kära koloniträdgård Thailand kan skryta med ett rent samvete.

Ska man bojkotta länder?

Så vad ska i då göra när vi reser? För vår egen skull måste vi komma ihåg att det lilla landet Sverige inte kan rädda oss när vi är där borta. På semestern måste vi följa deras regler, oavsett om vi sympatiserar med dem eller inte.

Men alla de människor som inte kan välja att leva i ett land där man får tycka och tänka som man vill, hur ska vi stödja dem? Hur ska vi kunna påverka dessa länders regimer? Ska vi bojkotta länder som inte har yttrandefrihet och som bryter mot de mänskliga rättigheterna? Och var ska vi dra gränsen?

Kina
Jag Beijing någonstans

Prenumerera på vårt nyhetsbrev