Meny Stäng

Vad vet du om Kazakstan?

Annons

Vad vet du om Kazakstan? Igår åkte vi på en taxiresa som gjorde oss nyfikna på det här spännande landet i öst.  Länder dit ingen brukar åka väcker upptäckarlusten och gör oss lätt exalterade. Det är för långt att ta med sig bilen, men skulle man kanske kunna ta flyget och backpacka?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Taxiresa med en libanesisk chaufför

Igår gjorde jag och en kollega en taxiresa i jobbet, och fick tid att språka med den svensk-libanesiske chauffören. Vi pratade resor. “Alla svenskar åker till Mallorca”, gnällde han. (Inte helt sant kanske, men 450 tusen svenskar åker till Thailand varje år, så jag förstår poängen.) Sedan håller han ett långt tal till Libanons lov: “Beirut är så vackert! Där finns blommor som inte finns någon annanstans. Om ni åker dit kommer ni att vilja bo där resten av era liv!”

Ok, jag har hört andra invandrare berätta längtansfullt om sina hemländer. Men vår chaufför nöjer sig inte där. Han ger oss också förslag på andra länder han tycker är värda att besöka: Venezuela, Dubai, Kazakstan. Jag letar efter referenser till Kazakstan i minnet, men hittar inga. Jag vet nog ingenting om Kazakstan? Vår chaufför är desto mer entusiastisk: “Det är världens rikaste land. Och det är väldigt vackert!”

Koh Samui
Det finns ju fler länder än Thailand att välja på …

Svårt att hitta reseberättelser

Eeeh? Ok, en taxichaufför är inte min mest tillförlitliga källa när det gäller resmål. Men en taxichaufför kan definitivt väcka tankar och ifrågasätta mina klassiska svenska värderingar. Är det så att vi egentligen missar en massa fantastiska, intressanta länder där ute?

Jag börjar med att kolla UD:s reserekommendationer. De skriver: “Inga större säkerhetsrisker i Kazakstan” och “Kazakstan är ett relativt tryggt land för turister”. En bra början, inte sant? Jag fortsätter att surfa, men vad hittar jag? Huvudstaden heter Astana, landet är glesbefolkat och där finns en vacker bergskedja. Såna saker finns förstås beskrivna, men reseberättelser är det ont om …

Vad vet du om Kazakstan? Tell us! (Om det så är en pytteliten detalj som du en gång läste i någon oansenlig tidning.)

Kzakstan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev