Meny Stäng

Kenyas stammar – värt att veta

I Kenya finns 42 stammar, eller ännu fler, om man räknar olika undergrupper. Varje stam pratar ett eget språk, bor i en egen region och har, till viss del, egna sedvänjor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Kenyanerna känner sig sällan som just kenyaner, utan istället som medlemmar i sin stam. Efter att ha bott hos och pratat med kenyaner under vår resa har vi fått lära oss lite mer om det här med Kenyas stammar.

Tribalism

Alla de kenyanska stammarna har förstås viktig kultur att bevara, men samtidigt ställer stammarna rent politiskt till problem då tribalism (att gynna sin egen stam) går före nationalism och demokrati. Det var just detta som hände under valet 2007, då protester mot misstänkt valfusk mynnade ut i kraftigt våld mellan olika stammar.

Kikuyu, massajer, kalenji, luo …

Några av de mest kända stammarna är kikuyu (störst och rikast), massajer (som brukar ses i turistbroschyrer), kalenji (varifrån alla framstående löpare kommer) och luo (också relativt inflyteserika).

De människor vi besökte tillhörde luo. Alla vi träffade pratade luo, lyssnade på luomusik och drog skämt om luo versus andra stammar. Och ville förstås gärna berätta om den mest kända medlemmen av luostammen – Barak Obama!

När vi gick ut och dansade första gången var det självklart på ett luoställe, där det spelades luomusik … Kolla gärna på videon nedan med luo-musik!

Alla våra bästa tips om Kenya. Klicka på bilden!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev