Meny Stäng

Bo i husbåt – vanliga frågor

Nu har vi bott i husbåt i drygt en månad. När vi berättar det för nya människor brukar vi få vissa frågor av praktisk natur. Så vi tänkte att vi svarar på dem här också!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Bor ni permanent i husbåten?

Ja, vi bor permanent i husbåten. Husbåtarna i Pampas Marina ingår i Solna stads stadsplanering och vi är skrivna här. Det innebär bland annat att vi får vår post hit. I marinan finns brevlådor med allas namn. Vi har inget annat boende, förutom husbilen då.

Brevådor

Hur fungerar det med vatten och avlopp? Har ni vanlig toalett?

Alla husbåtar i Pampas Marina i Solna har kommunalt vatten och avlopp. Rören är inkopplade i båten och löper längs bryggan. När avloppsvattnet ska ut samlas det först i en tank som töms ut i rören genom att man drar i en spak. Ja, vi har vanlig toalett.

Hur tvättar man?

De flesta som bor här har egen tvättmaskin. Vi har inte det, utan använder den tvättstuga som finns i marinan. Det fungerar ungefär som är man bor i lägenhet och har tvättstuga i källaren.

Tvättstuga

Har ni parkering? Förråd?

Ja, vi har parkering. Man har rätt till en parkering innanför grindarna och en utanför, som man betalar för. Vi har valt att ha husbilen innanför grindarna och personbilen utanför. Det finns ett förråd per husbåt att hyra. Vi hyr ett, och det ser ut som ett vanligt lägenhetsförråd.

Hur får man med sig saker ut på bryggan? Blir det inte svårt att gå när det är vinter?

Det finns flera vagnar som står i marinan, som man kan låna. De är perfekta för att köra tunga saker fram och tillbaka. Vi använder dem hela tiden. Vad vi har hört så sköter Pampas Marina om snöröjning. Men vi har inte bott här på vintern ännu, så vi vet ju inte exakt hur det blir…

Vagn

Hur värmer ni upp husbåten?

Vi har vattenburen golvvärme, element, avfuktare och handdukstork. Elen distribueras via marinan och man får läsa av mätaren varje månad och betala för det man förbrukar. Eftersom just vår båt delvis är dåligt isolerad planerar vi att bygga om och isolera bättre. Eftersom vi behöver bygglov blir det inte förrän till våren. Den här vintern får vi kanske provisorisk sätta för det sämst isolerade rummet. Vi ska också installera en luftvärmepump.

Hur går det att laga mat?

Vi har gasspis med fyra plattor, ugn (gas), kyl, frys och diskmaskin. Jag gillar att laga mat på gasspis, det går fort och blir både varmt och kallt snabbt. Ugnen är däremot lite mindre än vi är vana vid, så vi får tänka till lite kring vad vi får plats med. Ibland lutar det också, så att allt man steker ger sig iväg åt ett håll…

Kök

Prenumerera på vårt nyhetsbrev