Meny Stäng

Stabilitetstest av båt

Annons

Nu är vi nästan klara med husbåtsrenoveringen och iläggningen i vattnet närmar sig med stormsteg. Ett sista steg, som vi ville göra innan inläggning, handlar om att testa husbåtens stabilitet. Vi måste helt enkelt göra ett stabilitetstest av båten!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Om vår husbåt

Husbåten är från början byggd som en passagerarslup, antagligen med kapacitet att ta ganska många passagerare. Men därefter har den blivit husbåt, med betydligt större bodel byggd ovanpå skrovet. Och nu, i den senaste ombyggnaden, har vi gjort överbyggnaden ytterligare något högre och dessutom bredare. Så vad innebär det för stabiliteten?

Ska ligga förtöjd vid brygga

Båten ska visserligen inte ut på några hav, utan endast ligga förtöjd vid en relativt skyddad brygga. Det kommer dessutom knappast någonsin vara mer än maximalt 10 personer ombord samtidigt. Men ändå, vi vill ju gärna veta att den ligger kvar på rätt köl även vid storm …

Firma som gör stabilitetstest

Vi har anlitat en firma som heter Saltech, som marinan rekommenderade oss att ta kontakt med. Imorse kom de med mätutrustning (vid pilen) för att scanna av båten. De får massor av mätpunkter som läggs in i ett dataprogram, och som sedan används för att beräkna stabiliteten.

Nästa steg, som sker när båten ligger i vattnet, är att vi ska förflytta tyngder på däck, samtidigt som firman beräknar båtens lutning. Slutligen kommer vi att få en rapport som beskriver stabiliteten, tillsammans med eventuella förslag på åtgärder.

Mätning skrov

Prenumerera på vårt nyhetsbrev