Meny Stäng

Frågor och svar – att ge sig ut på husbilsresa i Europa

Annons

Husbilsresa i Europa – hur funkar det egentligen? Vi fick ett mejl från ett par som planerar en 3-6 månaders husbilsresa i Europa, med start våren 2016. De hade några frågor, och vi kom överens om att vi svarar på dem här på bloggen. Kanske är det någon mer som har nytta av svaren – eller kan bidra med fler svar!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

1. Ställplatser eller camping?

Hur väljer ni (oftast) att ställa husbilen under er husbilsresa i Europa? Jag tänker typ fricamping, ställplatser, campingplatser etc … Och varför väljer ni just det?

Vi väljer oftast camping eller inhägnad ställplats med el, eftersom vi vill att husbilen ska stå säkert när vi lämnar den och eftersom vi tycker att det är bekvämt att ha tillgång till el. Vi föredrar camping när vi vill stå naturskönt och ha möjlighet att sola och träna.

Vi föredrar ställplats när vi vill komma nära en stad eller sevärdhet – och ibland på grund av priset! Fricampar gör vi enstaka nätter, t.ex. om vi befinner oss på landet någonstans eller kanske vid en naturskön plats där det känns säkert.

Ställplats Portugal
Ställplats i Albufeira i Portugal för 7 eller 8 euro/dygnet

2. Hur tar man sig runt?

Jag gissar att man oftast får ställa husbilen en bit ifrån byar/städer/sevärdheter? Hur tar ni er runt när ni väl är på en plats? Handlar det i normala fall om kortare promenader, kanske 15-20 min, eller är det oftast längre än så för att ta sig till centrum/sevärdheter?

När vi besöker större städer försöker vi leta upp en camping eller inhägnad ställplats där husbilen kan stå säkert när vi lämnar den. I Sevilla kunde vi gå från ställplatsen till centrum, men ofta är det buss eller tunnelbana som gäller.

När vi besöker mindre byar parkerar vi så centralt det går och promenerar från parkeringsplatsen. Vid större sevärdheter finns det ofta stora parkeringar i närheten, och ofta med specifika platser för husbilar.

Ställplats i Valencia
Ställplatsen i Valencia ligger långt från centrum, men tunnelbanan går precis utanför

3. Vad ska man tänka på?

Har ni några tips på vad man inte får missa när man ska vara iväg länge? Är där något som ni inte kunde förutspå ni behövde innan ni åkte? Vilka prylar klarar man sig utan och vilka måste man ha?

Vårt största problem under vår husbilsresa i Europa har varit gasolen! Vi reste med två svenska gasoltuber, och de går inte att byta eller fylla på i Europa (med enstaka undantag, bland annat på några platser i Portugal).

Det allra bästa när man reser genom många olika länder och även under de kalla årstiderna (då det går åt mer gasol) är nog att installera en fast tank med LPG. Då kan man tanka gasol på speciella stationer i alla länder.

Om man endast reser på sommaren, då det är varmt, kan man nog klara sig med fulla svenska tuber! Ett annat misstag vi gjort är att vi tagit med en kolgrill istället för en gasolgrill – det har visat sig att de flesta campingar har förbud mot kolgrill. Några andra viktiga saker att ta med:

 • Vägassistans-försäkring inkl. telefonnummer för nödsituationer
 • ACSI campingkort och campingkatalog (om man vill stå på campingar)
 • Förteckningar eller appar över ställplatser (t.ex. Bordatlas och CamperContact)
 • GPS och en bra Europakarta
 • Motormännens bok Upptäck Europa med bil är användbar med information om trafikregler, vägavgifter o.s.v. i olika länder
 • En upplåst mobiltelefon så man kan köpa kontanta internet-simkort för telefonen och delning till datorn (eller annan lösning för Internet)
 • Vattenslang med olika munstycken, för att fylla på vatten i husbilen
 • Europahandske till elkabeln
 • Eventuella receptbelagda mediciner
vägassistans
När bilen stannade i norra Spanien var vi glada att vi hade Vägassistans!

4. Hur långt kan man köra?

Vi funderar på att köra runt 350 mil/månad. Vad är er spontana tanke när ni hör det? Känns det som för långt för att kunna uppleva länderna och njuta av livet? Vad brukar ni ligga på i månaden?

Vi tycker att 350 mil/månad låter mycket. Vi har kört ca 150 mil/månad, förutom första månaden då vi körde ner från Sverige och därför extra långt. Vi har i och för sig tagit det lugnt, och flera gånger stannat en eller flera veckor på samma plats.

Körningen blir också trevligare (och billigare) om man kan välja något mindre vägar, istället för att ligga och trycka på motorvägarna. Tänk också på att det tar tid att packa ihop, tömma och fylla tankar, tanka diesel, handla mat o.s.v. Man ska ju få lite tid över att uppleva och njuta också!

Cap dagde
Vi har valt att stanna länge på vissa ställen, som här i Cap d’Agde

5. Vad kostar resan?

Vi försöker räkna på hur mycket en sådan här resa kan komma att kosta och undrar om ni kan tänka er att dela med er vad ni ligger på i snitt i månaden? Eller om ni kan ge en hum om vad ställplatser med el kostar, vägavgifter och andra sådana kostnader.

Kostnaderna beror förstås på vilka prioriteringar man gör och hur man vill leva under en sådan här husbilsresa i Europa. Vi väljer att lite grovt skissa upp priser (så som vi upplevt det i Frankrike, Portugal och Spanien), så kanske ni kan göra upp en budget utifrån detta!

 • Boende – Ställplatser med el under lågsäsong : ca 7 euro-15 euro/dygn. Campingar med ACSI-rabatt under lågsäsong: ca 16 euro/dygn. Under juli-augusti blir priserna betydligt högre, särskilt när det gäller campingar.
 • Diesel – Priset brukar ligga på ca 12 kr/litern.
 • Gasol – Att byta ut en gasoltub kan kosta ca 300-350 kr. Om man har en flaska som kan fyllas på är det betydligt billigare (i Portugal betalade vi ca 160 kr för att fylla en tub). Om gasolen inte används för värme räcker en tub ca 2 månader. När vi fricampade i vintras och det var 0-gradigt räckte en tub bara 3-4 dagar!
 • Vägavgifter – Det kan vara dyrt att köra på avgiftsbelagda motorvägar, särskilt med en husbil! Ibland drar det iväg så att man betalar 200-300 kr för 10 mil. Det finns nästan alltid andra vägar att välja på. Vi försöker undvika avgiftsbelagda vägar så ofta det går!
 • Broar och färjor – Vissa broar har broavgifter och färjor kostar förstås. Vi ska ta färjor till Korsika, Sardinien och Sicilien som kommer kosta ca 1500 – 2500 kr/resa.
 • Mat – I Spanien och Portugal var maten betydligt billigare än i Sverige. I Frankrike kostar det ungefär som i Sverige (men kvaliteten är hög!).
 • Sevärdheter – Ingen stor utgift, men det kostar förstås någon 100-lapp varje gång man ska besöka en lite större sevärdhet. Parkeringsplatserna utanför kan också vara rejält dyra ibland.
 • Restaurangbesök – En måltid ute brukar för oss två landa på ca 400 kr. Vi går bara ut och äter någon gång/månad.
 • Internet – Internet SIM-kort kan kosta ca 150 – 300 kr för 2 GB. WiFi ingår på vissa campingar och kostar extra på andra. Tariferna varierar, men man kan t.ex. få betala 150 kr för en vecka (och då gäller det oftast bara för en användare åt gången).
Diesel
Husbilsresa i Europa – Allt möjligt kostar, diesel och gasol till exempel

Prenumerera på vårt nyhetsbrev