Meny Stäng

Smarta appar för resan

Annons

Det finns oändligt många smarta appar för resan och det kommer ständigt nya. Det är med andra ord inte lätt att hålla reda på vilka man skulle kunna ha nytta av. Vi har hittat några som vi gillar, och nu har vi letat runt efter ännu fler. Kanske kan du hitta någon ny app här att använda. Och så undrar vi förstås: Vilka är dina bästa tips på appar för resan?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Planera resan

Med hjälp av appen Momondo kan du söka och hitta billiga flygbiljetter hos olika flygbolag. För att boka hotell kan du använda appen Booking.com. Här hittar du ungefär en halv miljon hotell över hela världen och du kan också se hur andra användare har rankat hotellen.

Om du sedan laddar ner reseplaneringsappen Tripit kan du nu mejla alla dina bekräftelser på flygbiljetter, hotell, hyrbilar och restauranger – och vips så får du tillbaka en färdig planering för hela resan. Vi har inte provat, men det verkar ju ganska smart! En annan viktig sak när man ska ut och resa är förstås vädret. Det finns massor av olika väderappar, som till exempel SMHI.

Planera bilresan/husbilsresan

Med appen Google Maps har du tillgång till både kartor och GPS-funktion. Det går även att hämta kartor över ett visst resmål och sedan använda dem i offline-läge tillsammans med GPS.en.

Om du åker husbil vill du kanske också hitta ställen att stanna på för natten. Vår favorit-app heter CamperContact. Du kan söka på en ort eller helt enkelt be appen leta fram de ställen som finns i närheten av din nuvarande position.

En annan app som vi gillar är Mina fordon från Transportstyrelsen. Med ett enkelt knapptryck ställer du på och av din bil, och behöver alltså inte betala helförsäkring när du inte använder fordonet.

Appar kan vara bra för att hitta fram till campingar och ställplatser
Appar kan vara bra för att hitta fram till campingar och ställplatser

Hitta sevärdheter och restauranger

Field Trip är Googles personliga reseguide som samlar innehåll från många olika källor, till exempel om arkitektur och restauranger. Den här appen kan dessutom tipsa dig när du går förbi en sevärdhet eller bra restaurang.

TripAdvisor är förstås också en viktig app, där du hittar recensioner på hotell, restauranger och sevärdheter. Guideappen Yelp! har vi inte testat, men ska också samla recensioner på restauranger, barer, kaféer och butiker, och listar dessutom intressanta evenemang.

Kommunicera

När engelska inte fungerar är det fantastiskt med översättningshjälp. Appen Google Translate översätter mellan drygt 100 språk, och på de större språken kan du även få översättningen uppläst. En annan sak som kan vara svårt utomlands är ju det här med enheter, som tum och inches och sådär. Detta fixar du med appen Vert och Unit Converter.

Om du vill kommunicera med dem där hemma, mer än via email, är förstås appen Skype en nödvändighet. Med bra WiFI får du hög kvalitet på ljud och bild, och du ringer gratis till alla andra som är uppkopplade på Skype. Om du hellre vill skicka ett klassiskt vykort kan du ladda hem Touchnote. Med den här appen kan du skapa och skicka personliga vykort baserade på dina egna foton.

I Bretagne talas både franska och bretonska, men om man inte är bra på någotdera kan en app som översätter vara bra ...
I Bretagne talas både franska och bretonska, men om man inte är bra på någotdera kan en app som översätter vara bra …

Håll koll på ekonomin

Swish fungerar visserligen bara mellan svenska banker, men är ett sjukt smidigt sätt att snabbt skicka eller ta emot pengar från vem som helst som också har appen. Det enda du behöver göra först är att ladda ner och aktivera appen Mobilt BankID, som ju för övrigt också är en praktisk app att ha.

Om du vill ha hjälp att hålla koll på valutakurserna utomlands kan du också ha nytta av appen XE Currency, som hjälper dig att hålla koll på hur kronan står i förhållande till valutan där du befinner dig.

Roa dig

Om du vill läsa på resan, men inte vill släpa på tunga böcker, kan det vara smart att ladda ner en app för e-böcker, som till exempel Ibooks. Tänk bara på att nedladdningen kan bli dyr när du är utomlands, så ladda gärna hem böckerna innan du reser eller koppla upp dig på WiFi.

Om du hellre läser bloggar kan du ladda ner appen Bloglovin. I den samlar du alla bloggar du följer och får automatiskt upp de senaste inläggen i ett gemensamt flöde.

Sist men inte minst måste vi skriva om en app som vi inte testat, men som jag absolut skulle behöva när vi är ute och reser! Appen Flush har en databas med över 200 000 toaletter, och hjälper dig helt enkelt att hitta den närmaste …

Med appar kan du hålla koll på den lokala valutan - och sedan få hjälp att hitta till närmaste toalett ...
Med appar kan du hålla koll på den lokala valutan – och sedan få hjälp att hitta till närmaste toalett …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev