Meny Stäng

När isen väcker oss på natten

Att bo i en husbåt är inte riktigt som att bo i en lägenhet eller en villa … Vi bor i en isfri marina, men ibland slinker det in isflak från Ulvsundasjön och slår mot båtskrovet. Härom natten när vi skulle sova var det däremot ett helt annat ljud som störde nattsömnen. Vattnet liksom porlade, högt och intensivt. Det hade vi aldrig hört förut.

Vaddå isfri marina?

Först är det väl lika bra att vi förklarar ifall någon undrar. Man har satt ner stora propellrar runt om i marinan som gör att vattnet konstant rör på sig, och därför inte kan frysa. Detta gör man för att båtarna mår bättre av att slippa att ligga och skava mot is. Det för också en del andra saker med sig. Det innebär bland annat att Stockholms änder älskar att hänga här. Dessutom kan man då och då uppleva det fenomen som kallas sjörök.

Änderna gillar att hänga i marinan på vintern
Änderna gillar att hänga i marinan på vintern

När isen (eller vattnet) gör det svårt att sova

När små isflak lösgör sig från Ulvsundasjön och glider in i marinan lägger de sig gärna och slår mot vårt båtskrov, eftersom vi ligger alldeles intill inloppet. Det är ingenting vi märker när vi rör oss runt i båten på dagtid, men vi sover på nedre däck alldeles intill skrovet, och där hörs ljudet som höga dunsar … Ibland har Peter fått gå upp och försöka fösa undan isflaken.

Nåväl, det var inte det ljudet som störde oss härom natten, utan ett intensivt bubblande och porlande. Det ljudet hade vi aldrig hört förut, vart kom det ifrån? Det är omöjligt att sova när man börjar undra om båten tar in vatten någonstans om man säger så …

Det var bara att gå upp och lyfta på alla luckor för att titta ner i skrovet. Nejdå, det var alldeles torrt! På med kläderna och titta utifrån. Det var helt enkelt så att en försiktig men intensiv vind från norr fick vattnet att strömma mot propellern vid inloppet, vilket tillsammans skapade en virvel som gick rakt emot vår för …

Lucka i båtskrov
Helt torrt i skrovet! Det som står där nere är en dränkbar pump och en torrboll

Lugn och arbetsam helg

Vi är hemma och jobbar en hel del den här helgen. Jag håller på med översättning av en bok åt KI och Peter förbereder våra föreläsningar på mässan Caravan Stockholm nu till helgen. Vi håller en föreläsning på fredag om att resa med husbil i Albanien och Makedonien och en föreläsning på söndag om att åka husbil på Korsika och Sardinien. Igår kväll var vi också bortbjudna till vänner. Hur är din helg?

Marinan sett från fören från vår båt för en vecka sedan
Marinan sett från fören från vår båt för en vecka sedan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev