Meny Stäng

Lyxig bjudning – snittar och pilgrimsmusslor

Annons

Äntligen Happy Friday igen! Det blev en riktigt lyxig bjudning här i husbåten förra helgen, och idag passar vi på att visa bilder och recept. Mörkret ute just nu känns tungt och vi är båda väldigt trötta. Vad kan då vara bättre än trevligt umgänge och god mat? Häng med på guidad tur genom förra helgens middagsbjudning!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

En lyxig bjudning startar med snittar

Vi valde att starta förre helgens lyxiga bjudning med snittar. Tror du att vi fotade? Haha, nej! Vi var helt uppe i matlagningen och samtalen med våra gäster. Fotona är från dagen efter, då vi åt upp “resterna”. Fyllningarna var minst lika goda då, men det blev lite enklare bröd och inga krustader …

snitt med laxröra

Vi blandade bitar av rå salmalax och hackad rödlök med färskost och crème fraiche, citron, salt, peppar och dill och la på grekiskt lantbröd. Vi dekorerade med bitar av rå salmalax och dagen efter även med räkor.

Snitt med avokadoröra, pilgrimsmussla och sikrom

Vi mixade avokado med olja och citron och la röran på stora chips (bjudningen) och tunna bitar av hårt bröd (dagen efter). Ovanpå la vi en liten bit stekt pilgrimsmussla, sikrom och lite klippt gräslök.

Snitt med laxröra och salmalax, samt snitt med avokadoröra, pilgrimsmussla och sikrom
Snitt med laxröra och salmalax, samt snitt med avokadoröra, pilgrimsmussla och sikrom

Snitt med chèvrecrème och chilimarmelad

Alla snittarna var goda, men min favorit blev nog snitten med chèvrecrème. Vi gjorde krämen genom att mixa chèvre med crème fraiche. Sedan blandade vi päronmarmelad med en liten klick sambal oelek och la bredvid. På bjudningen serverades detta i crustader – dagen efter blev det på lingongrova.

Snitt med chevrecreme och chilimarmelad
Snitt med chevrecreme och chilimarmelad

Pilgrimsmusslor i champagnesås

Den första förrätten vi serverade vi var pilgrimsmusslor med champagnesås och löjrom. Eller nja, faktum var att vi glömde löjrommen. Hur kunde det hända? Vi grämde oss ordentligt … och frossade i pilgrimsmusslor med löjrom dagen efter.

För att laga champagnesåsen börjar du med att försiktigt bryna hackad lök. Sedan häller du i 2,5 dl vatten, lite fiskfond och 1,5 dl vitt vin och kokar försiktigt i 15 minuter. Därefter silar du såsen och häller tillbaka den. Häll på 2 dl grädde, koka försiktigt i 10 minuter, salta och peppra och rör i 2 msk maizenamjöl. Sist men inte minst: häll på lagom mycket champagne för rätt konsistens!

Därefter är det dags att halstra pilgrimsmusslorna, en minut på varje sida. Fantastiskt gott! En annan variant som också är riktigt snygg är att servera dina pilgrismusslor i ärtpuré.

Pilgrimsmusslor med champagnesås
Halstade pilgrimsmusslor med champagnesås, löjrom och gräslök

Soppa, huvudrätt och efterrätt

Var menyn slut nu? Nix, inte direkt! Vi fortsatte med en krämig svampsoppa som mellanrätt och en huvudrätt med lammracks, stekta tärnade rotfrukter och basilikakräm.

Till efterrätt lagade Peter cheesecake med lemoncurd på toppen. Han mixade också en jordgubbsgrädde och en blåbärsgrädde, och serverade hela kalaset med lite färska bär och torkad frukt. Gott? Det vill jag lova!

Nu vill vi höra om din vecka! Vad har varit mest bra och positivt denna vecka?

Cheescake med bärgrädde
Cheesecake med blåbärsgrädde och jordgubbsgrädde

Missade du förra Happy Friday? Läs Vi ska föreläsa på Caravan Stockholm 2018

Prenumerera på vårt nyhetsbrev