Meny Stäng

Tant Anna i spökstaden Doel i Belgien

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Den som vill göra något helt annorlunda i Belgien kan ta sig till samhället Doel, en bit utanför Antwerpen.  

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Doel är den övergivna platsen som det i åratal stötts och blötts i rätten om, i dag är det i princip övergivet om man bortser från ett fåtal boende som vägrar flytta. 

1998 beslutades det att hamnen i Antwerpen skulle byggas ut, det är Europas andra största hamn och stora containerskeppen kommer och går, lastas av och på med extremt stora kranar. Hamnen har funnits sedan 1500-talet. Antwerpen har egentligen två hamnar på varsin sida om staden.  

Logistiken är för mej en gåta …

Redan på 60-talet började diskussionerna om Doel som ligger nära floden Schelde, vilken är förbindningen mellan Nordsjön och hamnen. 

1998, samhället tömdes och vissa innevånare sålde sina bostäder till fördelaktiga priser, andra har behållit äganderätten, endast en handfull innevånare hängde sig kvar. 

Byn blev ett tillhåll för husockupanter och skadegörelse vilket ledde till att man satte metallskivor över fönster och dörrar. För att undvika olagligt boende har man också infört identitetskontroll, kväll-morgon scannas ens id-kort vid en slagbom. 

Kyrkan är från 1850-talet och fortfarande i bruk, den har renoverats men p.g.a. att marken sjunker är den något sned. Det stora spörsmålet vid utrymningen inför byggandet av den nya hamndockan var naturligtvis gravarna.  

I Doel finns också en av Flanderns äldsta väderkvarnar, den dateras till 1700-talet. 

Sedan 60-talet ruvar fyra kärnkraftverk över samhället.  

I dag är Doel en turistattraktion, många besöker samhället för den märkliga känslan att det är övergivet, en spökstad. Andra kommer för att titta på graffitin. Varje år hålls en festival här. Många filminspelningar har skett här.  

Framtiden för Doel är fortfarande inte klar, diskussionerna pågår men det blir som det ser ut nu ingen ny hamndocka just där. De som fortfarande har äganderätten kvar kan nu flytta tillbaks men husen är efter 25 år i princip obeboeliga 

Moder Natur har börjat tagit över. 

Jag följer med spänning Doels framtid. 

Praktiskt om att besöka Doel i Belgien

  • Ta sig hit: Lättast att ta sig hit med bil, det går med tåg och buss men omständligt. 
  • Matservering: Fika och äta endast vissa dagar.
Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev