Annons

Ja, så har det hänt igen. Ett stort passagerarplan har störtat och massor av människor har fått sätta livet till. Men är det då så säkert att flyga som de säger? Vad säger statistiken och logiken?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Säkert att flyga – Vad säger statistiken?

Om man tittar statistiskt så är det väl egentligen ganska säkert att flyga. Risken att dö i trafiken är betydligt större än att omkomma i en flygolycka, det vet nog de flesta av oss. Så varför känns det då ibland så obehagligt att flyga, medan man inte tvekar en sekund innan man stiger in i en bil? Är vi inte bra ologiska då?

Handlar inte om logik

Jo, säkert, men allt handlar ju inte om logik och statistik. Känslan av maktlöshet i ett flygplan i luften är ju total. Om man börjar känna sig obehaglig till mods går det inte bra att säga “vänta, kan ni stanna till och släppa av mig?” När man väl märker att något är fel med planet är det bara att sitta och vänta på att det fruktansvärda ska inträffa, och just det kan ju skapa ångest hos vem som helst.

Bil är farligare

Rent statistiskt är det nog större risk att dö i en bilolycka, men man slipper väl åtminstone sitta i en kvart och vänta på att olyckan ska inträffa. Och om man nu känner sig trött eller olustig eller om vädret är dåligt så kan man ju alltid stanna till och pausa en stund. Just nu känns det faktiskt riktigt skönt att få sätta sig i en bil på semestern, och slippa det där flyget … Om du vill kan du läsa mer om den senaste flygolyckan här.

säkert att flyga?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev