Meny Stäng

Resande och riskperception

Med anledning av översvämningarna i Thailand måste jag skriva lite om det här med resande och riskperception. Översvämningarna närmar sig Bangkoks centrum och många Bangkokbor lämnar staden. UD avråder från icke nödvändiga resor till Bangkok och 26 provinser i landet. Trots alla katastrofnyheter är massor av svenskar på väg till Thailand i dagarna. Hur fungerar vår riskperception egentligen?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Katastrofnyheter från Thailand

Just nu möts man av katastrofnyheter från Thailand. Man kan läsa i dagspressen om översvämningarna som närmar sig Bangkoks centrum och om svenskar som är fast i översvämningarna. Trots detta är massor av svenskar på väg till Thailand i dagarna.

Hur fungerar vår riskperception?

Många turistorter ligger visserligen långt från de drabbade områdena och går säkert utmärkt att åka till, men jag kan ändå inte låta bli att fundera över om vår riskperception är annorlunda när det gäller Thailand? Det verkar ibland inte spela någon roll om det är översvämningar, upplopp eller risk för inbördeskrig. Thailand åker vi liksom till ändå.

Överdriva eller tona ner risker

En annan intressant sak gäller nyhetsflödet. Idag vidgas ju det traditionella nyhetsperspektivet genom bloggar, twitter och reseforum. Inte minst när det gäller ett land som Thailand! Storbloggerskan Foki visade för ett tag sedan tomma hyllor i Bangkoks mataffärer, innan hon lämnade översvämningarna och drog till Hong Kong.

Vissa kanske vinner på att överdriva riskerna medan andra vinner på att tona ner dem. (Som den thailändska kvinnan i ett nyhetsinslag som sa att ”jag hyr fortfarande ut långsvansbåtar, men jag säger inget om de enorma ormarna jag sett i vattnet”.)

Bangkok Thailand

Prenumerera på vårt nyhetsbrev