Meny Stäng

Läsarnas bästa tips för semesterköket

Nu är tävlingen, där det gällde att dela med sig av sitt bästa tips för semesterköket, avslutad. Vi fick in många fantastiskt bra och smarta tips för husbilen/husvagnen/båten/sommarstugan, och dessa har vi sammanställt i det här inlägget.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Grattis till vinnaren!

Vi säger också Stort Grattis till Cicki som vinner en smart kökspryl från Pufz (designade grytunderlägg i silikon, anti-halkdukar för bricka eller ett set med slickepott och slickepottslev). Hon gav två riktigt bra tips med den här beskrivningen:

”Om man står på ställplats eller camping är en muurikka ett suveränt matlagningsverktyg. På den kan man göra allt! Grytor, såser och att steka allt på, från supergoda pannkakor till bröd och bullar. Under färd är de stora ”klädnypor med hål för glaset” helt outstanding för att ha sin dryck i.”

Cicki

Vill du också hitta innovativa och smarta produkter för semesterköket? Bland våra produkter för köket och hemmet hittar du grytunderlägg, glasunderlägg, slickepottar, disktrasor, grytlappar, kökshanddukar, kakformar, vinkorkar och annat som passar i sommarstugan, husbilen, husvagnen eller båten.

Laga enkel mat

Här hittar du läsarnas bästa tips för att förenkla livet i semesterköket:

 • Ta med färdiglagad mat hemifrån och recept på enkla maträtter. Ta till exempel med fryst färdiglagad köttfärssås, tacofärs och grytor – enkelt att tina upp när det är dags för middag.
 • Ta med halvfabrikat, till exempel mexikogryta där man bara tillsätter köttfärs o.s.v. om man har bråttom eller kanske blir stående nånstans och kanske inte har kylen full eller nära till en affär.
 • Omelett är en enkel och billig lunchrätt som kan varieras efter smak och vad för ”rester” man har i kylen.

Fixa maten i alla lägen

Läsarna tipsar också om hur man kan förbereda sig för olika situationer som kan uppstå under semestern:

 • Ha ett lager av krismat, för tillfällen när det inte går som man tänkt sig eller om man inte får tillfälle att handla. Nödmat kan vara soppor och konserver. Ha gärna även nödmat som man kan äta även utan tillgång till spis.
 • Ta med mat som håller länge och kan användas till mycket: rökt skinka, ägg, pasta, ris, potatis, tomatsås på burk, ost på tub, kaviar, rökt korv, tomater, gurka, lök och morötter.
 • Ha produkter hemma som piffar upp: flytande margarin, bregott, balsamvinäger, olivolja, senap, ketchup chilisås och kryddor .
 • Ta med ett metspö som hjälp för att fixa middagen.

Var kreativ i köket – och ha trevligt!

Läsarna tycker också att man ska passa på att vara kreativ och ha roligt i semesterköket:

 • Gör knyten på grillen! Har man potatis över så skiva eller klyfta dem och och lägg en smörklick underst i/på aluminiumfolie, lägg på lite grönsaker man gillar, och salta och krydda lite. Överst en bit lax och pressa lite citron på och krydda efter smak. Dra ihop knytena och lägg på grillen. Gött!
 • En muurikka är ett suveränt matlagningsverktyg. På den kan man göra allt: grytor, såser stekt mat, pannkakor, bröd och bullar.
 • Att turas om att laga mat är ett underbart sätt att slippa laga mat och få trevligt sällskap, det finns alltid fler på campingen som tycker det är trevligt att turas om att bjuda på middag, då slipper man iaf en kväll att stå vid spisen

Var smart i det lilla/mobila köket

Sist men inte minst tipsar läsarna om olika lösningar som underlättar livet i det lilla eller mobila semesterköket:

 • Packa tallrikar och glas i tygklädda korgar så det inte skramlar.
 • Sätt påsklämmor på öppnade påsar med torrvaror så det inte läcker ut när man kör.
 • Använd stora ”klädnypor med hål för glaset”, som är helt outstanding för att ha sin dryck i under färd.
 • Var sparsam med att skapa mycket disk. Använd till exempel kaffemuggen från frukosten mer än en gång.
 • Mat som fryses ner fungerar bra som frysklamp, även grovt bröd.
Grilla

Prenumerera på vårt nyhetsbrev