Meny Stäng

Varför firar vi jul egentligen?

Annons

Varför firar vi jul egentligen? De flesta vet väl att vi inom kristendomen firar jul till minne av Jesu födelse, men föddes han ens den här tiden på året? Och vad har julskinkan och granen med Jesus att göra?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vårt eget julfirande i år

Vi har inte firat mycket alls i år, eftersom migrän ibland kommer när det passar som sämst … Som tur var hade vi inga stora planer för julafton, och istället för julmat blev det en dag i sängen med lite champinjonsoppa och vatten till lunch och en lång sjösjuk natt med konstiga drömmar (starka migränmediciner + storm).

Men det är inte synd om oss – vi passar på att göra roliga och trevliga saker när det går. Idag mår jag bättre och vi ska fira jul hos min mamma. Så länge tänkte jag att vi kunde filosofera lite om det här med julen och våra (o)svenska traditioner …

Så … varför firar vi jul egentligen?

Idag firar nog många jul för att det är en tradition, medan andra kanske faktiskt ser högtiden ur ett kristet perspektiv. Oavsett vilket är det väl en högtid då man vill samla nära och kära, umgås, äta gott och kanske ägna lite omtanke åt dem som inte har det så bra eller ofta är ensamma. Det är ju toppen, oavsett anledning, men hur kom det sig att vi började fira jul egentligen?

Förkristna och kristna traditioner

I förkristen tid firade de germanska folken jul vid årets mörkaste tid. Julens speciella gud var Jólnir, som är ett av Odens många namn. Jul firades alltså långt innan vi blev kristna, men när kristendomen kom valde man att påstå att Jesus föddes den 25 december och att julen därför skulle firas till minnet av hans födelsedag.

Det fanns ingen grund för det datumet i evangelierna, utan det valdes av romarna på 300-talet i kampen mot hedendomen. När föddes Jesus då? Ja, det vet man inte, men Lukasevangeliet indikerar att årstiden var månaderna då herdarna vaktade får, det vill säga på sommaren.

Jesusbarnet föddes förmodligen på sommaren
Varför firar vi jul? Jesusbarnet föddes förmodligen på sommaren

Våra (o)svenska jultraditioner

Men våra svenska jultraditioner är väl i alla fall gediget svenska? Nja, precis som allt annat har traditionerna förändrats under åren, och vi har tagit in influenser från olika håll – inte minst från Tyskland. Läs gärna mer om jultraditioner – varför gör vi som vi gör?

Bloggaren Lanclin, som bloggar på svenska från Bayern i södra Tyskland, har också skrivit riktigt bra om den tyska uppfinningen Adventststjärnan och om granruskan som blev en julgran.

Varför firar vi Lucia?

Har Lucia att göra med vintersolståndet då djuren enligt folktron kunde tala, att Lucifer härjade den här natten, att tyska flickor kläddes upp i vita nattlinnen för att se ut som Jesusbarnet eller för att helgonet Lucia dog martyrdöden i Syrakusa på 300-talet? Det är minst sagt förvirrande det där, men ett är säkert, även om traditioner behålls under lång tid förändras de också kontinuerligt.

Nu önskar vi er en fortsatt riktigt fin julhelg! Hur firade du på julafton och hur spenderar du juldagen?

Lucia-firandet - kanske inte så svenskt som vi vill tro
Lucia-firandet – kanske inte så svenskt som vi vill tro

Prenumerera på vårt nyhetsbrev