Meny Stäng

Glad Midsommar (och varför vi dansar Små grodorna)

Annons

Då var det snart dags att fira Midsommar igen. Midsommar är en stor och viktig helg i Sverige. Men varför gör vi de där konstiga sakerna vi gör egentligen … reser stänger och hoppar runt som grodor? Och hur planerar du att fira Midsommar i år?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Varför gör vi som vi gör på midsommar?

Midsommarfirandet i Sverige är unikt och firas inte ens likadant i Danmark och Norge (där man tänder brasor) eller i Finland (där man både tänder brasor och badar bastu).

Man varför gör vi de här konstiga sakerna som vi gör då? Om man ska tro en artikel i Metro från förra året så har det flesta av traditionerna ett ganska okänt ursprung, men man tror att …

  • Midsommarstången kom till Sverige från Tyskland på Medeltiden. Från början var det bara en rak stång, och det var på 1800-talet som den fick sin nuvarande form.
  • Dans runt stången växte fram under 1800-talet.
  • Små grodorna är från början en engelsk nidvisa om fransmännen under Napoleonkriget. ”Grodorna” är alltså de franska soldaterna … som sedan på något underligt sätt hamnat runt den svenska midsommarstången.
  • Midsommarkransen är en relativt modern tradition, som mest handlar om att man vill se fin och attraktiv ut.
  • Blommorna under kudden är en gammal tradition från bondesamhället. Det var ett sätt att sia i framtiden – i drömmen skulle den framtida mannen visa sig.
  • Brännvinet som inslag på midsommar beror på att ”droger och ritualer hör ihop”. Förr drack man ännu mer ohejdat, och på slutet av 1800-talet introducerades snapsen som en del av måltiden, i ett försök att stävja drickandet. Adeln snapsade dock redan på 1600-talet.

Hur ska du fira Midsommar?

Vi får besök av några vänner och kommer fira i lugn och ro hemma i husbåten. Det blir naturligtvis sill och nubbe och god mat, men det blir ingen midsommarstång och ingen dans. Helst vill vi förstås njuta av sol och sommar på däck, men väderprognosen ser inte så bra ut … Hur ser dina planer för helgen ut?

Här ska vi fira midsommar - eller så blir det inomhus om det regnar ...
Här ska vi fira midsommar – eller så blir det inomhus om det regnar …

Prenumerera på vårt nyhetsbrev