Meny Stäng

Stockholm runt på en dag

Mitt (Helenas) nya jobb i Stockholms läns landsting innebär en hel del resor – i länet. Igår hann jag med att besöka tre olika områden i Stockholm. Nu tar jag med dig Stockholm runt på en dag, till tre områden i stan där jag hänger ganska ofta. Har du varit i de här områdena? Har du någon relation till dem?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Medborgarplatsen på Söder

Jag startade med ett morgonmöte vid Medborgarplatsen på Söder. Det här området är hemtamt för mig. Jag jobbade här i sex år, när jag jobbade på det som då hette ”Centrum för folkhälsa”. Här finns många ställen jag gillar, som till exempel ölhallen Kvarnen, som serverar riktig svensk husmanskost. Här har jag lärt mig äta rätter som kåldolmar och kålpudding!

Jag gillar också restaurang Snaps, och kanske framför allt det coola grå huset som restaurangen ligger i. På 1600-talet låg huset tydligen på en sluttande lummig sjötomt ner mot Fatbursjön (nuvarande parkeringsgaraget under Medborgarplatsen) …!

Medborgarplatsen
Medborgarplatsen – jag gillar det grå huset från 1600-talet, idag med restaurang Snaps
Fatbursparken
Med utsikt in mot Fatbursparken vid Medborgarplatsen

Nya Karolinska och Torsplan

Nästa möte var på Nya Karolinska sjukhuset (NKS) i Solna. Här har jag också hängt en hel del. Jag har både pluggat och jobbat i det gamla hus som heter Norrbacka, och som ligger ”bakom” NKS. Jag har också jobbat i det hus som heter Widerströmska och som ligger på Karolinska Institutets område.

Men det spelar nästan ingen roll att jag är lite hemma här – varje gång har stället byggts om och förändrats. För att inte tala om området runt Torsplan! Höghusen växer upp som svampar ur marken och här planeras också Norra tornen – två höga (16 våningar eller mer) bostadshus med gym, biorum, relaxavdelning och bastu.

NKS
Nya Karolinska sjukhuset – så nytt att det är byggavspärrningar överallt
Torsplan och Norra Stationsgatan
Den här bilden får jag nog tillägna bloggvännen BP, som gillar byggkranar

Hantverkargatan på Kungsholmen

Jag avslutade fredagen med ett möte på Hantverkargatan på Kungsholmen. Här ligger bland annat Landstingshuset. När huset (som är ett av Stockholms få byggnader i klassicistisk stil) stod färdigt 1834 var det som ”Garnisonssjukhuset”, men sedan 1972 är det huvudsäte för Stockholms läns landsting.

Här hänger jag också på möten då och då, men just igår var det på en annan adress på Hantverkargatan, eftersom landstinget sitter på flera adresser just där. Nu är jag nyfiken på att höra om du har någon relation till de här platserna!

Landstingshuset
Landstingshuset i Stockholm är från 1800-talet

Prenumerera på vårt nyhetsbrev